Wednesday, May 1, 2024
Jurnalism corect


Milioane de medicamente aflate „sub control național”, vândute în SUA și Europa. 24 de persoane trimise în judecată de DIICOT

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 15 octombrie 2022 Etichete: , , ,

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au anunțat sâmbătă, 15 octombrie, că 24 de persoane, parte dintre ele farmaciști, au fost trimise în judecată într-un dosar amplu, în care sunt acuzate că au scos din țară milioane de medicamente „aflate sub control național” pe parcursul a 8 ani.

Cele 24 de persoane sunt acuzate de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, scoatere din țară de droguri de risc și de mare risc, efectuare de operaţiuni fără autorizaţie prealabilă cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, exercitarea fără drept a unei profesii sau activități și spălarea banilor.

La anchetă au participat și autoritățile judiciare din SUA și alte 29 de state din Europa. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Cluj.

Procurorii au pus sechestru pe 50 de bunuri imobile, 13 vehicule, conturi bancare și sume de bani de peste 160.000 de lei și 40.000 de euro.

Acuzațiile procurorilor

Anchetatorii arată că grupul s-a format în anul 2010, pe raza județului Cluj, și a acționat până în 2018. Membrii grupării procurau și trimiteau în străinătate medicamente „aflate sub control național”, potrivit comunicatului citat.

Medicamentele au fost exportate în SUA și alte 29 de state din Europa – Marea Britanie, Austria, Belgia, Cehia, Cipru, Croația, Danemarca Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria.

Activitatea de punere în vânzare a substanţelor amintite a presupus o colaborarea cu farmaciile on line din străinătate, dar și crearea unor site-uri de vânzări on line, site-uri care, prin web design, sugerau că sunt farmacii on line”, notează DIICOT.

Astfel, procurorii arată că activitatea infracțională a grupului a presupus următoarele acțiuni:

  • „- un site care funcționa ca și o farmacie on line, configurat pentru a nu putea fi accesat din România, în vederea împiedicării descoperirii activității infracționale;
  • – colaborarea cu alte site-uri similare care aveau o bază de date cu clienți;
  • – colaborarea cu farmacii din țară care să furnizeze cantități considerabile de medicamente aflate sub control național, fără rețetele legale;
  • – diferite metode de plată, începând de la utilizarea sistemelor de transfer rapid de bani, plata cu cardul, transferuri bancare, până la plăți cu monede virtuale”

Concret, procurorii arată că gruparea a exportat, în 8 ani de activitate, 8.437.208 de medicamente „care conțin substanțe care se regăsesc pe Tabelele Anexă la Legea nr.143/2000. De asemenea, în modalitatea expusă mai sus au fost expediate și medicamente care conțin substanțe susceptibile să producă efecte psihoactive”.

Legea la care face referire DIICOT este cea care reglementează prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, iar „medicamentele aflate sub control național” sunt drogurile și precursorii (substanțe folosite pentru fabricarea drogurilor).

Este vorba de substanțe precum Xanax, Dormicum, Ultracod, Zolpidem, Diazepam, Bromazepam, Alprazolam sau Midazolam.

Totodată, gruparea ar fi pus la cale un „proces amplu de spălare de bani”, prin care au trimis unei societăți comerciale cu sediul într-un paradis fiscal peste 5 milioane de dolari și 4 milioane de euro, potrivit procurorilor.

„În ceea ce privește infracțiunea de exercitare fără drept a unei profesii sau activități, s-a reținut că, o parte dintre inculpați, fără a deține un titlu de calificare în farmacie, au comercializat medicamente aflate sub control național”, mai arată sursa citată.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii