Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Reacții după ce Putin a ordonat forțelor nucleare să intre în alertă: Nu ne vom preda, nu vom capitula!

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 27 februarie 2022

Casa Albă și NATO au reacționat duminică, 27 februarie, după ce Vladimir Putin, președintele Rusiei, le-a ordonat ministrului rus al Apărării și șefului Statului Major să pună în alertă forțele nucleare, în contextul războiului din Ucraina.

Casa Albă, prin vocea purtătorului de cuvânt Jen Psaki, a precizat că liderul rus „fabrică ameninţări care nu există”.

„Este vorba despre o figură repetată, pe care am observat-o din partea preşedintelui (rus Vladimir – n.red.) Putin în timpul acestui conflict, şi anume de a fabrica ameninţări care nu există, cu scopul de a justifica continuarea unei agresiuni. Rusia nu a fost ameninţată în niciun moment de NATO sau Ucraina (…) Ne vom opune acestui lucru. Avem capacitatea de a ne apăra”, a declarat aceasta.

La rândul său, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat atitudinea „periculoasă” şi „iresponsabilă” a preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a plasat în alertă forțele nucleare.

„Este o retorică periculoasă, un comportament iresponsabil”, a afirmat Jens Stoltenberg, citat de CNN.

În același context, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a dat asigurări că Ucraina „nu va capitula” în faţa Rusiei, denunțând totodată plasarea în alertă a forţelor ruse de disuasiune nucleară drept o tentativă de „presiune”.

„Nu ne vom preda, nu vom capitula, nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”, a subliniat oficialul, citat de News.ro.

Radu Carp, profesor universitar în cadrul Universității București, a precizat, pentru Main News, că declarațiile lui Putin au fost îndreptate împotriva NATO, drept un mesaj de amenințare.

„Sunt mai multe posibilități de interpretare, dar cred că se referă la posibilitatea de a muta arme nucleare la granița cu Ucraina”, a spus profesorul universitar.

Acest lucru ar urma să fie posibil după ce, în Belarus, a avut loc un referendum prin care Federației Ruse ar urma să îi fie permis să amplaseze rachete pe teritoriul statului condus de Lukashenko.

„El spune că este enervat că NATO ajută Ucraina și în acest context ridică nivelul de alertă, dar și la Geneva a fost aceeași legătură, s-a spus că NATO să își retragă trupele din Estul Europei, altfel Rusia va recurge la aceste măsuri”, a adăugat profesorul.

Urmărește LIVE cele mai importante declarații și momente, în a patra zi a războiului de la granița României 

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat duminică, 27 februarie, comandamentului de descurajare nucleară să intre în alertă maximă, în condiţiile tensiunilor crescute cu Vestul după ce a invadat Ucraina.

Sursă foto: Russia OSCE Mission / Twitter

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *