Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministrul Sănătăţii, reclamat la DNA pentru infecţiile nosocomiale din spitale

By Ana Teșcan , in Politic Stirile zilei , at 9 noiembrie 2022 Etichete: , , , ,

Deputatul USR Emanuel Ungureanu a anunțat miercuri, 9 noiembrie, că a depus o plângere penală la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pentru infecţiile nosocomiale din spitale.

Ungureanu, vicepreședinte al Comisiei pentru Sănătate din Camera Deputaților, a scris pe Facebook că plângerea vizează şi funcţionari din Ministerul Sănătăţii.

„Dacă ar fi făcut norme la Legea 3/2021 inițiată de Tudor Pop, Adrian Wiener și subsemnatul, care se referă la combaterea infecțiilor nosocomiale, Rafila și alți funcționari din ministere, ar fi PREVENIT zeci de morți evitabile!!”, a transmis Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR a adăugat că ministrul PSD al Sănătății trebuie să plece din fruntea ministerului și să răspundă în fața DNA.

„Rafila nu doar trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătății, ci trebuie să răspundă pentru lenea penală, pentru contractul de consultanță de 21 de milioane de euro cu OMS și pentru deplasările de lux în Cuba sau Israel!”, a cerut deputatul.

Conform ministrului Sănătății, în România se raportează în jur de 1% infecții asociate asistenței medicale, pe câtă vreme media europeană de raportare este de 7%. Rafila a făcut în mai multe rânduri apel la managerii de spitale să raporteze în mod realist infecțiile nosocomiale.

„Dacă la nivelul UE toate țările au cifre care merg în 6-7% din totalul pacienților externați, în România am avut și procente de 0,2%, aboslut puțin credbil”, a afirmat Alexandru Rafila la 1 august.

Amintim că, la jumătatea lunii ocotombrie, în Spitalul Clinic Județean Mureș (SCJ) a fost identificat un focar de infecție nosocomială, după ce 5 pacienți au murit. În aceeași perioadă, un alt caz s-a înregistrat și la Cluj. Mai multe detalii, aici.

CITEȘTE ȘI: Alexandru Rafila, la 7 ani de la tragedia din Colectiv: Infecţiile nosocomiale, o realitate nu numai la noi, în orice ţară

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii