Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale, adoptat de Executiv. Au fost introduse 3 niveluri de criză

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 26 mai 2022

Guvernul a aprobat în ședința de joi, 26 mai, planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale, în funcție de care au fost stabilite trei niveluri de criză, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

România se află printre statele privilegiate la nivel european, își poate asigura 80% din necesarul de consum intern din producție proprie, la care se adaugă peste câteva zile o nouă capacitate care acoperă încă 10% din necesarul de consum, odată cu începerea exploatărilor la Marea Neagră. Anul acesta, România se apropie și va depăși 90% din necesarul de consum asigurat din producția proprie”, a declarat Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern de joi.

Documentul aprobat joi de Guvern are un rol preventiv și introduce un set de măsuri și proceduri prin care statul poate interveni în cazul unei perturbări în aprovizionarea cu gaze naturale.

Astfel, au fost introduse 3 niveluri de criză:

  • Nivelul de alertă timpurie – „Există informații concrete, sigure, fiabile conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora în mod semnificativ situația în materie de furnizare de gaze și poate declanșa nivelul de alertă sau urgență”
  • Nivelul de alertă – ”Are loc o perturbare o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere excepțional de mare care ar putea afecta situația în materie de furnizare de gaze, dar piața încă este în măsură să gestioneze această perturbare, fără a fi nevoie de măsuri care nu sunt bazate pe funcționarea pieței”
  • Nivelul de urgență – „Apare în cazul unei cereri excepțional de mari sau a unei perturbări semnificative de furnizare de gaze sau alt tip de deteriroare semnificativă a situației și toate măsurile de piață relevante au fost implementate, dar oferta de gaze e insuficientă pentru a statisface cererea, astfel încât e nevoie de noi măsuri care nu se bazează pe piață, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienți”

Apariția acestor niveluri de criză depinde de gravitatea perturbării, de implicațiile economice și urgența acțiunilor de remediere. Nu vor fi declarate succesiv, orice nivel poate fi declarat imediat în funcție de nevoia situației și pentru a corecta situațiile care apar”, a explicat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

În cazul în care se ating nivelurile de alertă sau urgență, Ministerul Energiei va fi responsabil de managamentul crizei și va aplica măsurile prevăzute în planul de urgență pentru securitatea aprovizionării cu gaze.

Planul de urgenţă prevede în plus măsuri adoptate – rolul responsabilităţii entităţii implicate pentru fiecare în funcţie de nivelul de criză, măsuri specifice privind energia electrică şi termoficarea, descrierea rolului managerului de criză desemnat şi dimensiunea regională a planului”, a precizat Dan Cărbunaru.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *