Saturday, May 25, 2024
Jurnalism corect


Plângere penală pe numele lui Raed Arafat și a șefilor IGSU pe tema înregistrării din Colectiv ținută 4 ani secretă

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Justitie Stirile zilei , at 25 octombrie 2019 Etichete: , , , , ,

Grupul civic Reset a formulat un denunț împotriva conducerii IGSU pentru imaginile apărute în spațiul public cu momentul intervenției din incendiul din clubul Colectiv, ținute în secret timp de patru ani. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Orlando Șchiopu, inspectorul-șef al ISU București-Ilfov și Mihai Guță, comandantul ISU București-Ilfov s-au ales cu o plângere penală pentru că nu au furnizat procurorilor filmarea din data 30 octombrie 2015.

„În urma dezvăluirilor de ieri în care am aflat cu stupoare că șefii IGSU a tăinuit probe video importante cu primele minute ale intervenției în cazul Colectiv, grupul civic Reset a formulat un denunț împotriva conducerii IGSU:

 • Raed Arafat
 • Orlando Șchiopu
 • Mihai Guță

pentru încălcarea articolului 275 alin. 1 din Codul Penal.

Considerăm că privarea anchetatorilor de imaginile apărute în presă reprezintă un caz de obstrucționare a justiției și motiv suficient pentru începerea urmăririi penale a celor de mai sus.

Am știut cu toții cât de haotică a fost intervenția, am suspectat din primul moment lipsa de profesionalism și de empatie a „salvatorilor”, iar probele video au confirmat bănuielile noastre. Totodată, constatăm, încă o dată, că statul nu ne poate sări în ajutor nici măcar printr-un exercițiu de compasiune față de un muribund.

Suntem singuri și ne avem doar pe noi ! Ne-am demonstrat că strigătul nostru de furie și solidaritatea noastră pot (re)construi țara în care vrem să trăim”, transmite grupul civic Reset, pe Facebook.

Conform art.274, alin.1, din Codul Penal „Sustragerea, distrugerea, reținerea, ascunderea ori alterarea de mijloace materiale de probă sau de înscrisuri, în scopul de a împiedica aflarea adevărului într-o procedură judiciară, se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani”.

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat o înregistrare video de 20 minute în care se arată modul în care pompierii de la ISU au acționat în seara de 30 octombrie 2015, când zeci de tineri au fost murit și au fost răniți în incendiul din Clubul Colectiv.

În filmare se vede cum răniții erau scoși din club pe brațe sau pe paleți și lăsați pe asfalt fără ca cineva să le acorde primul ajutor. Potrivit jurnaliștilor, imaginile filmate de un pompier care a ajuns cu prima echipă au fost ascunse până în prezent și nu au fost predate nici măcar procurorilor.

Într-o conferință de presă susținută, joi, de conducerea IGSU, reprezentanții pompierilor au declarat că nu au predat imaginile din clubul Colectiv „pentru că nu li s-a solicitat explicit” acest lucru și că „imaginile cu impact emoțional major nu sunt date din oficiu”. Mai multe detalii aici.

 

 

sura foto: Inquam Photos/Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  MainNews

  FREE
  VIEW