Sunday, May 26, 2024
Jurnalism corect


VIDEO Primele imagini ale intervenției de la Colectiv/ Filmarea, făcută de un pompier, ținută ascunsă până astăzi

By Andreea Traicu , in Fara categorie Justitie Stirile zilei , at 24 octombrie 2019 Etichete: , , ,

Jurnaliștii de la Libertatea au publicat o înregistrare video de 20 minute în care se arată modul în care pompierii de la ISU au reacționat îndată ce au ajuns la Clubul Colectiv. În imagini se vede cum răniții erau scoși din club pe brațe și apoi lăsați pe asfalt fără ca cineva să le acorde primul ajutor. Filmul arată primele 20 de minute în care la locul dezastrului nu ajunseseră medicii. Potrivit jurnaliștilor, imaginile, filmate de un pompier care a ajuns cu prima echipă, au fost ascunse și nu au fost predate nici măcar procurorilor.

În imagini se văd pompieri care acționau haotic, fără a fi coordonați și fără ca măcar să acorde primul ajutor răniților grav care se zbăteau între viață și moarte. Prima targă apare abia după 10

„Am considerat că interesul public ca oamenii să știe adevărul nu va fi afectat, în condițiile în care relevant este felul în care au acționat salvatorii în primele zeci de minute, intervenție care, până astăzi, a fost ascunsă de către ISU și IGSU, două structuri ale Ministerului de Interne.
Citeşte întreaga ştire: URMĂRIȚI LIVE | Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”, susțin jurnaliștii de la Libertatea.

Surse din cadrul ISU au declarat pentru Libertatea că mai mulți șefi au știut de aceste înregistrări însă au considerat că trebuie ținute ascunse, nu au fost predate nici când s-a făcut ancheta internă, nici când Guvernul Cioloș a trimis Copul de Control și nu au ajuns nici măcar la anchetatori.

”La câteva zile, Centrul Național Operațional din IGSU a cerut filmările. Când le-au văzut, ei au stopat orice folosire a lor pentru că arătau haos, lipsă de organizare și de preocupare a salvatorilor pentru viața umană. Imaginile arătau cu totul altceva decât ISU, IGSU și DSU pretinseseră oficial”, explică ofițerul.
Citeşte întreaga ştire: URMĂRIȚI LIVE | Filmările secrete făcute la Colectiv de pompieri și ascunse până azi publicului, Guvernului și procurorilor! ”Nu le-au luat nici măcar pulsul!”, a declarat pentru Libertatea, ofițerul care a făcut filmarea.

Raed Arafat: Din dorința de rating și de a ieși în față, unii jurnaliști sunt dispuși să folosească sentimentele și durerea unor părinți

Raed Arafat a reacționat pe pagina personală de Facebook acuzând jurnaliștii că au publicat aceste imagini numai din dorința de a face rating.

„Ce este trist însă este faptul că, din dorința de rating și de a ieși în față, unii jurnaliști sunt dispuși să folosească sentimentele și durerea unor părinți că să-și deservească interesul propriu și al instituției pe care o reprezintă și a eventualilor sponsori care stau în spatele articolelor de denigrare pe care le publică, mai ales în preajma datei de 30 Octombrie.

Domnul Tolontan era în mare agitație astăzi că cineva i-ar fi spus că eu am în posesie un filmuleț despre intervenția la Colectiv la mine, de care nu știa lumea. Chiar m-a întrebat de un ofițer care mi-ar fi adus filmulețul pe un CD.

Că să nu greșesc, să nu-mi scape ceva, am verificat, l-am sunat și pe ofițerul respectiv, fiind pensionar, să-l întreb dacă mi-a lăsat un CD cândva cu un filmuleț despre Colectiv iar acesta, că și mine, nu știa nimic de această informație. Mai mult, mi-a confirmat că dl Tolontan l-a sunat cu o seară înainte și că acesta a spus deja că nu știa nimic despre informația respectivă”, scrie Raed Arafat pe Facebook.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW