Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Piloții TAROM reiau marți zborurile în regim normal după ce li s-a promis o majorare a salariului UPDATE

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 9 iulie 2024

UPDATE Potrivit surselor Main News, piloții și conducerea TAROM s-au înțeles asupra unei majorări de 1.500 de euro, aplicată etapizat.

De asemenea, vor fi majorate diurnele externe la 240 de euro pentru comandant și 200 de euro pentru copilot.

Încă se discută pentru diurnele interne, cele de care beneficiază în special piloții de avioane ATR.

Surse din cadrul companiei ne-au explicat că, în acest moment, un comandant pe avioane ATR are un salariu lunar de 12.000 de lei, în timp ce un comandant pe Boeing obține 14.000 de lei. La aceste sume se adaugă diverse diurne, astfel că venitul total al unui comandant ajunge la circa 4.500 de euro.

UPDATE TAROM a anunțat că a ajuns la o înțelegere cu piloții pentru a relua zborurile conform programului obișnuit, după ce „s-a ajuns la un acord pe aspecte de natură salarială invocate de personalul navigant”.

„Măsurile agreate vor fi negociate în cadrul Contractului Individual de Muncă cu membrii echipei”, se arată într-un comunicat de presă al companiei aeriene.

Știrea inițială

Piloții TAROM reiau marți, 9 iulie, o parte din zboruri, ca urmare a deschiderii canalelor de negocieri, a transmis sindicatul piloților.

Zeci de zboruri TAROM au fost anulate ieri ca urmare a unui protest al piloților, nedeclarat oficial. Mai mulți dintre aceștia și-au depus cereri de indisponibilitate, astfel că zborurile respective nu au mai putut fi operate. Printre acestea se numără curse tur-retur către destinații interne precum Iași, Oradea, Cluj și Timișoara, respectiv destinații externe ca Paris, Madrid, Belgrad, Cairo, Budapesta, Frankfurt și Sofia.

Potrivit News.ro, curse spre Paris, Cluj Napoca, Heraklion, Amsterdam, Timișoara, Iaşi şi Oradea au decolat marți conform programului de zbor.

Trimis luni de ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, să rezolve problema, secretarul de stat Bogdan Mîndrescu nu le-a promis reprezentanților salariaților nimic concret privind majorarea salariilor. În schimb, părțile au avansat cu discuțiile pe probleme logistice, achiziția de uniforme și căști noi.

CITEȘTE ȘI: Cine sunt șefii TAROM, numiți prin concurs „pe bune”: Fostul ministru Anca Boagiu, un specialist în țiglă metalică și politicieni PSD-PNL

Comentarii