Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


UPDATE: Reacția ANSOR: un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns/Cum se răzbună PSD pe studenți: Gratuitățile de transport sunt limitate

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 15 iulie 2019 Etichete: , , ,

UPDATE: Ministrul Finanțelor a confirmat în această după-amiază că Guvernul ia în calcul limitarea numărului călătoriilor gratuite de care beneficiază studenții pe calea ferată. Astfel, se intenționează ca beneficiarii gratuităților să fie doar cei care au note mari și vârsta mai mică de 26 de ani. 

Reacția Asociațiilor Studențești nu s-a lăsat așteptată: într-un comunicat public, ei cer Guvernului oprirea tuturor demersurilor prin care se limitează drepturile studenților privind transportul gratuit cu trenul și acordarea burselor.

„Chiar și în condițiile creșterilor din ultimii ani, niciun tip de bursă nu acoperă în totalitate cheltuielile lunare ale studenților cu articolele de îmbrăcăminte, încălțăminte și alte aspecte cotidiene de acest tip, respectiv cu materialele de studiu necesare și eventualele participări la manifestări științifice. În momentul de față, intenția de a restricționa drepturile câștigate de studenți în timpul aceleiași guvernări demonstrează o inconsecvență decizională. Totodată, adoptarea unei astfel de măsuri de restricționare ar duce la încălcarea unui principiu fundamental al Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care prevede că un drept odată dobândit, poate fi doar extins, în niciun caz restrâns”, precizează ANOSR.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Studenții ar putea să nu mai beneficieze de gratuitate la bilete de tren. Guvernul discută, astăzi în CEx PSD, despre reducerea numărului de călătorii gratuite cu trenul, pentru studenți. 

Mai exact, studenții ar urma să beneficieze de doar 12 călătorii, iar vârsta maximă a studentului care va beneficia de aceasta facilitate este de 26 de ani.

Gratuițățile călătoriei cu trenul sunt suportate de statul român, prin acordarea unor subvenții.  Banii sunt decontați de la Bugetul de stat, prin Ministerul Transporturilor.

De ce taie Guvernul din gratuitățile studenților

Guvernul susține că a recurs la această decizie din cauza supraaglomerării din vagoane, care se formează din cauza lipsei de trenuri. Teodorovici susține însă că  au fost alocați bani pentru suplimentarea materialului rulant, lucru ce este prevăzut chiar și în bugetul CFR.

Sunt bani alocați pentru a-și mari numărul de material rulant, pentru a face față solicitărilor. Asta v-o pot spune sigur pentru a fost discuția la început de an, când s-a făcut bugetul pentru CFR.

Este una dintre masurile pe care o le discutam (legat de gratuitatea pe tren la studenți – n.red.) la nivel de guvern, mai departe în CEx și după aceea, daca este consens și bogăție, o luam o decizie”, spune ministrul de Finanțe.

Referitor la acest subiect, Dăncilă a spus : „În cadrul CEx (…), unul din punctele pe care le avem pe ordinea de zi se referă tocmai la măsurile economice și rectificarea bugetară. Vom analiza fiecare dintre aceste propuneri și vom lua o decizie. Sunt convinsă că domnul ministru le vă comunica imediat după Comitetul Executiv”.

Pe de altă parte, studenții nu fac parte din electoratul PSD. La alegerile europarlamentare tinerii din marile orașe au votat preponderent cu Alianța 2020 USR-PLUS.

PSD încalcă promisiunea lui Dragnea

Este posibil ca studenții să beneficieze doar de un număr limitat de călătorii gratuite cu trenul, asta în condițiile în care Liviu Dragnea promitea, înainte să fie condamnat, gratuități la călătoria cu trenul și reduceri la zborurile cu avionul de pe rutele interne.

„Știu că ne-a certat Mircea Badea foarte mult pentru că am dat gratuitate studenților pe tren. Eu nu regret acest lucru și nu ne vom opri aici cu facilitățile. Este o șansă pe care le-o dăm. M-a întrebat o studentă în Dâmbovița de ce nu extindem această facilitate și pentru transportul aerian, măcar 50% pe cursele interne. Am vorbit și o vom face și p-asta! Are sens. Ajutăm astfel și companiile din România”, a declarat Dragnea, la Antena3.

Legea care prevede gratuitate la biletele de tren prevede că „studenții înmatriculați la formă de învățământ cu frecvență – licență, master, doctorat – în instituțiile de învățământ superior acreditate, indiferent de vârstă, beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, în baza legitimației de transport emisă de instituția de invatatamant și a adeverinței care atestă calitatea de student”.

Petiție online pentru limitarea numărului de călătorii pentru studenți

CFR nu a suplimentat numărul de trenuri sau de vagoane, chiar dacă odată cu introducerea gratuității biletelor pentru studenți, supraaglomerarea era inevitabilă. Oamenii se plâng că, de la adoptarea acestei măsuri, călătoritul cu trenul este sub orice critică.

Chiar dacă își cumpără bilet de tren, călătorii riscă să nu mai prindă loc pe scaun  și să stea în picioare, iar astfel culoarele și spațiile dintre vagoane încep să fie foarte aglomerate. În acest sens a fost întocmită o petiție, pe care, până la acest moment, au semnat-o 800 de oameni.

„Guvernul a decis ca studenții, indiferent de vârstă, să aibă număr nelimitat de călătorii cu trenul. Din acest motiv, un om care și-a terminat studiile și vrea pur și simplu să meargă cu trenul trebuie să stea în picioare pentru că nu mai găsește loc. Adică, de exemplu, un drum Constanța – București costă aproximativ 60 de lei. Tu plătești acest bilet, dar nu mai găsești loc. Și stai în picioare. În vagon nu mai este loc nici pe interval pentru că studenții au bagaje și abia au unde să și le pună. Așadar, dai 60 de lei și te înghesui pe hol, alături de cel puțin alți cinci oameni, lângă WC-ul de unde ies mirosuri care mai de mai care, în frig, unde se perindă să fumeze. Deși au ai plătit 60 de lei! Iar un student… zero lei, stă jos, când vrea, pe ce distanță vrea și de câte ori vrea… pe zi! Cerem număr limitat de călătorii pentru studenți! Sau un sistem astfel încât un student să plătească o sumă mică, dar un sistem în care să primeze responsabilitatea! Nu este normal ca studenții să aibă număr nelimitat de călătorii! Prin ce se întâmplă acum se încurajează și absenteismul pentru că ei pot oricând pleca în vacanță, nefiind constrânși de banii pentru tren. Semnați petiția dacă sunteți de acord ca studenții să aibă un număr limitat de călătorii pe tren!”, se arată în motivarea petiției.

sursa foto: Facebook

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *