Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Peste 400 de copii nu au putut pleca în vacanță cu părinții, deoarece nu aveau documentele necesare. Avertismentul Poliției de Frontieră

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 21 iunie 2023 Etichete: , , ,

În ultima lună (19.05-19.06), polițiștii de frontieră au fost nevoiţi să întrerupă călătoria a 430 cetățeni copii români, deoarece părinții lor  nu dețineau documentele necesare pentru a călători în afara ţării împreună cu minorul în condiții legale, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul celor aflați în această situație de la începutul anului și până în prezent (aproximativ 1800 cetățeni români minori), informează Poliția de Frontieră. 

Întrucât copiii se află în vacanță și se programează călătorii în afara granițelor, polițiștii de frontieră reamintesc care sunt documentele necesare pentru călătoria cu minorii în străinătate:

-un document de călătorie valabil – paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) – numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Actele necesare pentru  a călători cu minorii în străinătate

Dacă minorii călătoresc împreună cu unul dintre părinţi, ieșirea din țară este permisă numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

În cazul părinţilor divorţaţi care exercită în comun autoritatea părintească, părintele însoţitor trebuie să prezinte acordul autentificat al celuilalt părinte cu privire la ieşirea din ţară.

În situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră numai dacă persoana însoţitoare prezintă o declaraţie:

-a ambilor părinţi

-a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă,

-a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal

Însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, trebuie să prezinte la controlul de frontieră şi certificatul de cazier judiciar, informează Poliția de Frontieră.

Poate avea calitatea de însoţitor şi o persoană anume desemnată din cadrul unei societăţi comerciale autorizate să desfăşoare activităţi de transport internaţional de persoane, în condiţiile legii.

Sursă foto: Poliția de Frontieră

 

 

 

Comentarii