Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Ministerul Sănătății permite măștile textile pentru o categorie de elevi

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 31 august 2021

Elevii claselor primare vor fi exceptați de la regula purtării măștilor de uz medical în timpul cursurilor, acestora urmând să le fie permise și măștile textile, a declarat, luni, 30 august, ministrul sănătății, Ioana Mihăilă, la Digi 24. 

În schimb, elevii din clasele gimnaziale, cei de liceu și studenții vor fi obligați să poarte la cursuri și în spațiile închise doar măști de protecție de uz medical.

Vineri, 20 august, ministrul Educației a prezentat scenariile în funcție de care elevii se vor întoarce la școală în anul școlar 2021-2022. Acesta a explicat că, în cazul localităților în care rata de incidență este mai mică de 6 la mie, școlile vor funcționa în regim normal, cu prezența fizică a copiilor la ore.

În cazul unei localități care depășește incidența de 6 cazuri la mia de locuitori, Ministerul Educației permite prezența fizică a preșcolarilor în unitățile de învățământ, dar analizează și scenariul potrivit căruia elevii mai mari de 12 ani să poată asista fizic la ore. Elevii cu vârsta mai mică de 12 ani vor trece în online, a mai spus oficialul.

Ceremoniile de deschidere a noului an școlar vor putea fi organizate în exterior, cu o durată maximă de o oră și jumătate și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Prețul măștilor de uz medical

Dacă în prima parte a pandemiei prețul unei cutii cu măști de protecție a urcat până la câteva sute de lei, dezvoltarea capacităților de producție și apariția a tot mai multor firme producătoare a făcut posibilă reducerea semnificativă a prețurilor.

În prezent, prețul unei cutii cu 50 de măști chirurgicale produse în România este de 10 lei și poate până la 30 lei același tip de măști aduse din import. În același timp, o mască de tip ffp2, cele care asigură un grad ridicat de protecție și pentru purtător, costă între 2,2 lei și 5,5 lei. Acestea din urmă se comercializează, de obicei, în ambalaje care conțin 10 sau 20 de măști.

Structura noului an școlar

Cursurile anului şcolar 2021 – 2022 se vor relua luni, 13 septembrie. Primul semestru va avea 14 săptămâni de cursuri, dispuse în intervalul 13 septembrie – 22 decembrie. Al doilea semestru se va întinde pe parcursul a 20 săptămâni de cursuri, în intervalul 10 ianuarie – 10 iunie, cu includerea programului ,,Școala Altfel’’, în perioada 8 – 14 aprilie.

Vacanțele elevilor sunt programate în intervalele:

  • 25 – 31 octombrie 2021: vacanță pentru învățământ preșcolar și primar;
  • 23 decembrie 2021 – 9 ianuarie 2022: vacanța de iarnă;
  • 15 aprilie 2022 – 1 mai 2022: vacanța de primăvară;
  • 11 iunie 2022 – până la data din septembrie 2022 la care vor începe cursurile anului școlar 2022 – 2023, vacanța de vară.

Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *