Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Peste 10.000 de români primesc pensii speciale. Cât încasează un fost magistrat

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 5 august 2023 Etichete: , , ,

Casa Națională de Pensii  Publice(CNPP)a transmis situația beneficiarilor pensiilor speciale. Astfel, în luna iulie ac, 10 310 persoane au  încasat pensie specială, mai mult cu 29 față de luna trecută. Cei mai mulți beneficiari, respectiv 5.309 persoane sunt foști magistrați, menționează oficialii CNPP

Cea mai mare pensie medie de serviciu din cadrul foștilor magistrați a fost în valoare de de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP,  728 de persoane care au lucrat în Corpul Diplomatic și consular beneficiază de pensie specială. Pensia medie din acest domeniu  este  de 5.814 de lei, din care 2.546 de lei suportaţi de la bugetul de stat.

În ceea ce-i privește pe foștii parlamentari,  în luna iulie ac, 716 de persoane au încasat pensie specială.Venitul mediu a ajuns la  5.050 de lei (n.r. 2.477 de lei de la bugetul de stat).

Conform sursei citate, 362 de persoane care au lucrat în  domeniul  aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România încasează pensie specială,  iar pensia medie se ridica la 11.506 de lei, din care 7.511 lei suportaţi din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 548 de persoane, media fiind de 8.501 de lei, din care 2.806 de lei cota suportată din bugetul de stat.

Curtea Constituțională a retrimis Legea pensiilor speciale în Parlament

Curtea Constituțională(CCR) a retrimis, miercuri, 2 august,  în Parlament legea pensiilor speciale, după ce judecătorii constituționali au constatat că unele articole legate de pensiile magistraților sunt neconstituționale. Decizia referitoare la pensiile magistraților a fost luată în unanimitate. CCR a precizat că   supraimpozitarea pensiilor speciale, inclusiv ale magistraților, cu condiția să nu ducă la o diminuare substanțială a pensiilor și să nu fie discrimintorie, adică  supraimpozitarea să se aplice fiecărei categorii de de beneficiari ai pensiilor speciale.

Săptămâna viitoare, Parlamentul se va reuni în ședință extraordinară, pentru a formula amendamente la Legea pensiilor speciale, în acord cu decizia CCR.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii