Pesimism la Guvern cu privire la procesul statului cu Gabriel Resources privind Roșia Montana. Ce despăgubiri ar putea plăti Romania. Reacția lui Iohannis
România se află într-un proces cu Gabriel Resources legat de Roșia Montană, cu o decizie finală programată pentru data de 10 februarie. Există riscul ca țara să fie nevoită să plătească o sumă considerabilă de miliarde de dolari în cazul în care procesul este pierdut. În timp ce președintele Iohannis a exprimat opinia că ar trebui să așteptăm decizia și că are încredere că Guvernul a luat măsuri de precauție adecvate, premierul Ciolacu a afirmat că este obișnuit să plătească pentru erorile comise de alții și a promis să facă publice toate documentele care să identifice persoanele responsabile pentru această situație.
„În primul rând, cred că e bine să așteptăm decizia, dar sunt convins că Guvernul, în înțelepciunea lui, și-a luat măsuri de precauție. Nu sunt parte a acestor demersuri dar mă aștept ca Guvernul să facă absout tot ce e necesar”, a declarat joi președintele Klaus Iohannis întrebat despre posibilitatea ca România să piardă procesul cu Roșia Montană.
Premierul Marcel Ciolacu a oferit informații suplimentare cu privire la acest subiect joi, în urma unor discuții avute în ședința de Guvern de cu o zi înainte.
„Eu cel puțin m-am obișnuit ca notele de plată să-mi vină mie ca și prim-ministru pentru toate tâmpeniile făcute de alții. După vaccinuri și ședința de Guvern pe care o facem azi ca să contractăm o firmă de avocați ca să ne putem apăra ca și alte state din UE, înțeleg că până pe data de 10 (n.a februarie) va veni și o decizie definitivă în cazul Roșia Montană.
Ieri în ședința de Guvern am rugat toți colegii care dețin informații și care au avizat sau nu au avizat acest proiect, toate aceste documente să fie strânse, toate documentele de la avocații pe care i-am avut în acest proces astfel încât românii cu toții să știe adevărul.
În ceea ce privește plățile, sunt ferm convins că vom avea o discuție cu cei care este posibil să câștige acest proces. Intâi și întâi să vedem instanța despre ce sumă va hotărî că stăm de vorba
Oricum vă promit că toate documentele, toate abuzurile, toate deciziile politice și administrative luate ca România să piardă acest proces am să vi le pun la dispoziție și românii să știe foarte clar cine a greșit în această speță.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Reacțiile au survenit în urma informațiilor neconfirmate prezentate de Digi24 cu o zi în urmă. Conform acestor surse, România se pregătește să piardă procesul inițiat de Gabriel Resources legat de resursele aurifere de la Roșia Montană, mai ales după controversa care a inclus acest sit în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Surse din interiorul guvernului au dezvăluit pentru Digi24 că acest subiect a fost discutat în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, cu premierul Marcel Ciolacu și ministrul Finanțelor anticipând că România ar putea fi obligată să plătească cel puțin două miliarde de dolari.
Peisajul minier de la Roșia Montană a fost inclus în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO în vara anului 2021. Această decizie a fost luată în recunoașterea vulnerabilității sitului și a necesității unor măsuri urgente de protecție.
Procesul de includere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial a fost inițiat de fostul ministru al Culturii din Guvernul Cioloș, Corina Șuteu, în data de 4 ianuarie 2017. Documente publicate de Libertatea la acea vreme dezvăluiau că fostul ministru al Finanțelor, Alexandru Nazare, a avertizat că dacă Roșia Montană va fi inclusă în patrimoniul UNESCO, România ar putea fi expusă riscului de a plăti despăgubiri în valoare de miliarde de dolari către compania Gabriel Resources.
Gabriel Resources, o companie canadiană care deține o concesiune minieră în zonă din anul 1999, a avut ca obiectiv exploatarea în patru cariere și utilizarea unei cantități semnificative de cianură pentru a extrage 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint. Cu toate acestea, ca urmare a presiunii unei ample mișcări de opoziție, guvernele succesive au refuzat să acorde aprobarea esențială pentru a începe activitățile miniere.
Gabriel Resources a considerat această situație ca fiind o „expropriere” și, în anul 2015, a depus o cerere de arbitraj internațional, solicitând României despăgubiri în valoare de câteva miliarde de dolari.
Includerea sitului arheologic în Lista Patrimoniului Mondial al UNESCO pune capăt perspectivei exploatării masive a resurselor minerale prețioase din subsolul zonei, care găzduiește cea mai mare rezervă de aur din Europa, conform informațiilor furnizate de agenția EFE.
Această decizie a fost întâmpinată cu bucurie de către organizații de mediu, cum ar fi Greenpeace, care o consideră o măsură de protecție împotriva potențialelor încercări de a exploata resursele minerale valoroase din acea zonă.
În anul 2014, Parlamentul a respins începerea exploatării minereurilor din perimetrul Roșia Montană, cu votul tuturor partidelor, iar printre cei care au votat împotriva a fost și Marcel Ciolacu.
foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii