Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Val de critici la adresa CSM, după excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură / UPDATE USR cere reacția Comisiei Europene

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 14 decembrie 2021

UPDATE Fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, a explicat motivele pentru care USR va sesiza Comisia Europeană (CE) în cazul judecătorului Cristi Danileț.

E foarte important ca la Bruxelles să se audă această voce și să se știe realitatea, pentru că vedem că ministrul Predoiu este ascuns în birou, nu răspunde întrebărilor legitime ale societății, încearcă să inducă în eroare oficialii europeni, spunând că totul este regulă(…)Este foarte grav ce se întâmplă, se aliniază mai mulți actori în ideea de a submina justiția.

Este foarte importantă reacția CE, pentru că lucrurile nu pot rămâne așa. Am pornit-o pe acest drum înfundat, în care toți banii din taxe și impozite, din bugetul național, vor fi tocați fără să existe un control juridic. Este vorba de modul cum funcționează democrația noastră și o reacție din partea Comisiei Europene nu cred că va ezita să fie dată, așa încât am așteptarea unui angajament foarte ferm din partea Comisiei Europene pentru a atrage atenția autorităților de la București”, a declarat fostul ministru al Justiției, Stelian Ion, marți, la Parlament.

Deputatul USR mai atrage atenția că, dacă CSM va continua în această linie, ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) și intrarea în Spațiul Schengen vor fi imposibile.

Știrea inițială

Excluderea judecătorului Cristi Danileț din magistratură, hotărâre adoptată luni de Consiliul Superior al Magistraturii, a adus un val de critici la adresa instituției, în special din zona politică. USR va sesiza Comisia Europeană în cazul deciziei despre care Dacian Cioloș a spus că „arată rău din orice punct de vedere”, în timp ce deputatul PNL Cristian Băcanu arată că România ar putea pierde din nou un proces la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), la fel ca în cazul Laurei Codruța Kovesi.

PNL, PSD și UDMR încep distrugerea justiției(…)Ne compromitem iremediabil parcursul european și ne alăturăm Poloniei și Ungariei pe lista de țări-problemă(…) Chiar și dacă această decizie a CSM va fi întoarsă de Înalta Curte, semnalul a fost dat. Judecătorii trebuie să aibă mare grijă, oricine poate păți ce a pățit Danileț”, a scris Dacian Cioloș, luni seară, pe Facebook.

Principalul lider al opoziției a precizat că respectă independența justiției și neamestecurile în treburile ei interne, dar menționează că Secția Specială nu a fost încă desființată, în timp ce Legile Justiției, modificate de PSD în anii 2017-2019, nu au fost refăcute.

Nu vreau să cred că ne îndreptăm spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fără dinți și cu magistrați timorați. Dacă însă se întâmplă acest lucru, rezistența trebuie să fie pe măsură și vă garantez că USR va fi în prima linie”, a precizat președintele USR.

Totodată, Dan Barna, vicepreședinte USR, a anunțat marți că partidul pe care îl reprezintă va sesiza Comisia Europeană în legătura cu decizia CSM.

Cristian Băcanu avertizează că România ar putea pierde un alt proces la CEDO, dacă judecătorul Cristi Danileț va reclama decizia Secției pentru judecători a CSM, întrucât este protejat de dreptul la liberă exprimare.

Un judecător a fost dat afară pentru că a postat un film în care făcea sport(…)Ceea ce a făcut domnul Danileț (postarea unui film în care acesta practică un sport, fie că vorbim despre fotbal, karate, alergări, etc) nu poate aduce atingere reputației și prestigiului profesiei și nu poate constitui un temei pentru excluderea din magistratură”, a precizat Băcanu, marți, pe Facebook.

Deputatul PNL a afirmat că este solidar cu magistrații care vor să dovedească faptul că judecătorii sunt oameni „ca noi toți” și că profesia de magistrat trebuie să devină accesibilă publicului larg.

Nu în ultimul rând, nu pot să nu mă întreb dacă această sancțiune nu a venit cumva ca urmare a opiniilor exprimate de domnul Danileț în mod repetat cu privire la funcționarea sistemului de justiție, de exemplu cu privire la prelungirea nelegală a mandatului domnului Netejoru ca Inspector Șef la Inspecția Judiciară printr-o Ordonanță inițiată de Tudorel Toader. Rămâne de văzut”, a subliniat deputatul liberal.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureșan susține că decizia CSM ar fi „un pretext și un argument slab care nu are legătură cu modul în care Cristi Danileț și-a îndeplinit misiunea”.

Faptul că a postat două filme pe o reţea de socializare, care nu aduc în nici un fel prejudicii modului în care domnia sa îşi face munca de magistrat, două filme care nu au nici un caracter care să ducă la vătămarea justiţiei sau chiar a judecătorului Cristian Danileţ, faptul că aceste două filme au fost folosite ca pretext pentru excluderea domniei sale din magistratură este de neînţeles, este inacceptabil. Mă bucur că domnia sa a făcut recurs”, a spus Siegfried Mureșan, marți, la RFI.

Fost ministru al Justiției din partea PSD, Ana Birchall, a descris decizia CSM drept „O prostie! O idioțenie! O decizie excesivă!”.

Sunt câțiva magistrați care fac pe analiștii politici pe la TV, alții critică decizii politice și oameni politici sau se joacă alba-neagra cu demisia ca să fie numită ministrul justiției într-un guvern 100% politic(…), alții dau decizii cu motivări de te minunezi și te întrebi ce au învățat la facultate, alții au dosare întoarse pentru ca nu știu lucruri elementare de competență etc …și tot nu am văzut așa măsuri de excludere din magistratură”, a scris fostul ministru, luni seară, pe Facebook.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *