Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Percheziţii la un român din Marea Britanie bănuit de implicare în atacurile cibernetice asupra unor site-uri din România

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 3 mai 2022

Poliția Română a anunțat marți, 3 mai, că a desfășurat percheziții la un cetățeani român din Marea Britanie, care este bănuit de implicare în recentele atacuri cibernetice asupra unor site-uri din România. Amintim că atacurile au fost revendicate de o grupare rusească intitulată „KillNet”.

„Începând cu data de 29 aprilie a.c., o serie de atacuri informatice de tip DDoS – Distributed Denial of Service a afectat multiple site-uri web care aparțin unor instituții publice și organizații private din România.

Atacurile ar fi fost revendicate de o grupare intitulată ‘KillNet’, de origine rusă, iar activitatea acestora ar fi promovată pe diferite canale de comunicare, fiind motivate de contextul conflictului militar Rusia – Ucraina.

Imediat după aceste atacuri, specialiști ai Ministerului Afacerilor Interne, Direcției Generale de Protecție Internă, Inspectoratului General al Poliției Române, precum și din cadrul celorlalte structuri și instituții din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, au desfășurat activități specifice din competență, pentru contracararea atacurilor, protecția site-urilor vizate și identificarea persoanelor responsabile, în vederea asigurării rezilienței infrastructurilor IT”, amintește IGPR.

În urma verificărilor, a fost identificate un român care ar fi ajutat gruparea făcând traduceri din limba rusă în limba română.

„În urma activităților comune desfășurate, a fost identificată o persoană bănuită, cetățean român, rezident în Marea Britanie, care ar fi susținut activitatea grupării infracționale, prin oferirea de sprijin pentru traducerea din limba rusă în limba română a materialelor promovate de gruparea infracțională și prin indicarea unor site-uri web din Romania care ar fi putut fi atacate prin același mod de operare.

La data de 2 mai 2022, în urma cooperării polițienești internaționale, autoritățile de aplicare a legii din Marea Britanie, prin National Crime Agency, au efectuat o percheziție domiciliară, în Marea Britanie, la adresa de reședință cetățeanului român, bănuit că ar fi fost implicat în desfășurarea atacurilor informatice, din ultimele zile, asupra infrastructurii IT din România”, se mai arată în comunicat.

Context

Cinci site-uri guvernamentale, inclusiv cel al Guvernului și al Ministerului Apărării Naționale, au fost ținta unui atac cibernetic de tipul DDOS, a anunțat vineri, 29 aprilie, Guvernul României.

Atacul cibernetic de vineri a lovit site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro și un site al unei instituții financiare.

Între timp, accesul către site-ul gov.ro a fost refăcut, a anunțat Guvernul.

„Specialiștii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor”, potrivit sursei citate.

În cazul MApN, instituția susține că atacul a fost declanșat la ora 4:05 și că a blocat accesul utilizatorilor pe site-ul Ministerului.

CITEȘTE ȘI Dosar penal la DIICOT privind atacurile cibernetice care au paralizat site-uri guvernamentale

„Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN”, a precizat MApN, printr-un comunicat de presă.

„Specialiștii se concentrează pe reluarea funcționalității paginii(…)Vor fi dezvoltate analize pentru identificarea cauzelor și originilor acestui atac”, a adăugat Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN, la Digi24.

Și reprezentanții Poliției de Frontieră au transmis că specialiștii lucrează pentru „remedierea situației și restabilirea accesului publicului către site”.

„Facem precizarea că site-ul Poliţiei de Frontieră conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei de Frontieră”, potrivit unui comunicat transmis de PTF.

CITEȘTE ȘI Explicațiile SRI în urma atacurilor cibernetice asupra site-urilor unor instituții publice și financiar-bancare

Foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW