Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Mai multe site-uri guvernamentale din România, ținta unor atacuri cibernetice / UPDATE A fost revendicat de gruparea rusă Killnet

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 aprilie 2022

UPDATE Mihai Rotariu, purtătorul de cuvânt al Directoratului de Securitate Cibernetică (DNSC), a transmis că toate site-urile afectate sunt din nou funcționale.

Specialiștii DNSC sunt implicați în remedierea situației. Atacurile se întâlnesc la nivelul acestei branșe a securității cibernetice, un atac care încearcă să facă indisponibile aceste site-uri prin supraîncărcare. Vom publica mai multe detalii tehnice”, a declarat Mihai Rotariu, la Digi.

Acesta explicat că gruparea rusă Killnet este cunoscută în domeniul securității cibernetice, dar a menționat că încă nu pot fi trase concluzii.

Atribuirea unui atac de securitate cibernetică este proces, de durată, nu putem crede orice informații pe care le găsim online. Trebuie să facem investigație amănunțită, nu putem crede tot ce găsim în mediul online”, a adăugat purtătorul de cuvânt al DNSC.

UPDATE Atacul cibernetic de vineri a fost revendicat de gruparea rusă de hackeri – Killnet – printr-o postare pe Telegram.

Hackerii susțin că atacul a fost lansat în urma declarațiilor președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care a declarat, joi, că România are nevoie de cadru legal și că trebuie să fie pregătită cu o decizie politică, întrebat dacă România va furniza arme letale în Ucraina.

Răspunsul nostru oficial: Acesta va fi ultimul lucru pe care l-a făcut guvernul României”, a scris gruparea Killnet, pe Telegram.

UPDATE Ministerul Apărării a anunțat că site-ul mapn.ro și-a reluat activitatea, după mai multe ore în care a fost „ținut sub supraveghere”.

Știrea inițială

Cinci site-uri guvernamentale, inclusiv cel al Guvernului și al Ministerului Apărării Naționale, au fost ținta unui atac cibernetic de tipul DDOS, a anunțat vineri, 29 aprilie, Guvernul României.

Atacul cibernetic de vineri a lovit site-urile gov.ro, mapn.ro, politiadefrontiera.ro, cfrcalatori.ro și un site al unei instituții financiare.

Între timp, accesul către site-ul gov.ro a fost refăcut, a anunțat Guvernul.

Specialistii IT de la nivelul structurilor guvernamentale colaborează cu experții institutiilor de specialitate pentru restabilirea accesului și identificarea cauzelor”, potrivit sursei citate.

În cazul MApN, instituția susține că atacul a fost declanșat la ora 4:05 și că a blocat accesul utilizatorilor pe site-ul Ministerului.

Facem precizarea că site-ul MApN nu conține baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale MApN”, a precizat MApN, printr-un comunicat de presă.

Specialiștii se concentrează pe reluarea funcționalității paginii(…)Vor fi dezvoltate analize pentru identificarea cauzelor și originilor acestui atac”, a adăugat Constantin Spânu, purtătorul de cuvânt al MApN, la Digi24.

Și reprezentanții Poliției de Frontieră au transmis că specialiștii lucrează pentru „remedierea situației și restabilirea accesului publicului către site”.

Facem precizarea că site-ul Poliţiei de Frontieră conține doar informaţii publice şi nu baze de date cu caracter sensibil sau clasificat, iar atacul nu a afectat alte servicii și rețele informatice ale Poliţiei de Frontieră”, potrivit unui comunicat transmis de PTF.

Precizăm că, până în momentul publicării prezentului articol, site-urile mapn.ro, cfrcalatori.ro, și politiadefrontiera.ro nu funcționează.

Potrivit Safetydetectives, un atac DDoS „apare atunci când un hacker trimite un aflux mare de trafic către o rețea sau server pentru a copleși sistemul și pentru a-i perturba capacitatea de a opera. Aceste atacuri sunt adesea folosite pentru a duce un site web sau o aplicație offline temporar și poate dura zile la rând sau chiar mai mult

Sursă foto: Inquam Photos / Melinda Nagy

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW