Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un polițist de 25 ani vrea pensie specială, după ce a fost declarat „apt limitat” / Precizările IPJ Satu Mare – UPDATE

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 31 mai 2024

UPDATE: Reprezentanții IPJ Satu Mare au transmis un comunicat în care susțin că dosarul de pensionare depus de tânărul de 25 ani se află în analiză.

„Până la acest moment, pentru persoana în cauză nu s-a stabilit dreptul la pensie. De asemenea, aceasta și-a încetat raporturile de serviciu cu unitatea, începând cu data de 21.02.2024. Astfel, în acest moment, dosarul de pensionare al celui în cauză se află în analiză, în vederea stabilirii dacă acesta va beneficia de pensie de invaliditate, ca urmare a clasării de către comisia de expertiză „inapt pentru îndeplinirea serviciului în poliție în timp de pace, apt limitat la război și încadrare în gradul III (trei) de invaliditate”. Totodată, precizăm că eventuala pensie de invaliditate nu reprezintă pensie de serviciu”, au transmis reprezentanții IPJ Satu Mare.

Știrea inițială: 

Un tânăr agent din cadrul postului de poliție din Apa, județul Satu Mare, în vârstă de doar 25 de ani, ar urma să iasă la pensie, cu doar 5 ani de experiență în poliție.  Potrivit KanalD, agentul a invocat în cererea de pensionare presiunea și stresul din cadrul sistemului, fiind evaluat ca apt medical limitat pentru o activitate de doar patru ore pe zi. El urma să beneficieze de o pensie de 3.000 de lei.

În iulie 2023, acesta a fost oprit în trafic de colegii săi în timp ce se îndrepta spre serviciu și a fost testat pozitiv pentru tetrahidrocanabinol (THC).

„La data de 4 iulie 2023, în jurul orei 08.00, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de supraveghere și control a traficului rutier în municipiul Satu Mare, au efectuat semnale de oprire unui tânăr de 25 de ani, care se afla la volanul unui autoturism. Polițiștii au procedat la testarea tânărului cu aparatul drugtest, fiind indicat un rezultat pozitiv pentru substanța denumită tetrahidrocanabinol (THC). În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe”, au declarat reprezentanții poliției.

Un an mai târziu, tânărul a dat vina pe sistem și pe presiunea de la locul de muncă pentru consumul de substanțe interzise, astfel că a ales să se pensioneze pe motive de ordin psihologic, potrivit PresaSM.

„Vorbim într-adevăr despre afecțiuni medicale incompatibile cu profesia de polițist, care înțeleg că vizează zona psihiatrică. Este, din nou, o dovadă a vulnerabilității sistemului actual de recrutare, pentru că a dispărut cu desăvârșire cunoașterea candidaților înainte de a li se permite să participe la concursuri organizate de accedere în sistem”, a spus Cosmin Andreica, lider sindicat Europol, pentru KanalD.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii