Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez: Mulțumesc comunității de români pentru contribuția adusă la evoluția Spaniei

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 noiembrie 2022

Aderarea României la Spațiul Schengen, agresiunea rusă în Ucraina, situația membrilor comunității române din Spania, cât și criza energetică au fost principalele subiecte discutate de prim-ministrul Nicolae Ciucă și omologul său spaniol, Pedro Sánchez, într-o conferință de presă susținută miercuri, 23 noiembrie, la Castellón de la Plana, cu ocazia primei ședințe comune a Guvernelor României și Regatului Spaniei.

Anterior, șeful Guvernului român și omologul spaniol au hotărât înființarea unui grup de lucru pentru ca românii din Spania să poată dobândi cetățenia spaniolă fără să renunțe la cea română. Detalii aici.

Președintele Guvernului spaniol, Pedro Sánchez, a mulțumit celor aproximativ 1,1 milioane de români stabiliți în Spania pentru contribuția lor la evoluția țării.

„Ne doream să avem această întâlnire. Acum 20 de ani, declarația politică a marcat un moment important între cele două țări. Cei 140 de ani de legături diplomatice arată importanța prietenie. Astăzi în Spania trăiesc în jur de 1,1 milioane de români și românce (…) Doresc să mulțumesc comunității de români prezenți în Spania pentru contribuția lor la evoluția țării noastre. Au puternice rădăcini în Spania”, a afirmat Sánchez.

Totodată, Pedro Sánchez a confirmat că va susține aderarea României în spațiul de liberă circulație în fața oficialilor europeni.

„România și Spania au vocație europeană, care se naște din convingerea noastră europeană. Astăzi am avut ocazia să discutăm despre punctele care ne interesează pe agenda europeană. Am descoperit să avem puncte de vedere similare. Suntem hotărâți să avem o Europă fără frontiere interioare. Reiterăm sprijinul nostru pentru aderarea României la Schengen. Spania este aliatul tradițional al României în această cauză. Comisia a confirmat că România îndeplinește cerințele necesare”, a declarat prim-ministrul spaniol.

De asemenea, ambii oficiali au condamnat ferm agresiunea rusă în Ucraina. În ceea ce privește criza energetică, aceștia s-au poziționat pentru decuplarea prețului gazelor de cel al energiei electrice.

„Am vorbit despre problema Ucrainei, țară vecină României. 2 milioane de refugiați au ajuns în România, 150.000 au ajuns în Spania. Condamnăm clar atacurile împotriva civilillor din Ucraina, împotriva infrastructurii din Ucraina. Avem un angajament foarte clar pe Flancul Estic. Vom trimite 130 de militari și 8 avioane”, a mai spus Sanchez.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a lansat invitația ca următorul summit să aibă loc în țara noastră.

„Faptul că am reușit să găzduim acest Summit este o dovadă a bunelor noastre relații. Activitatea de astăzi prefațează 10 ani de parteneriat strategic, pe care îi vom aniversa în 2023 (…) Reiterez invitația ca următorul Summit să aibă loc în București sau în altă localitate”, a transmis Nicolae Ciucă, prim-ministrul României.

Sursa foto: Guvernul României

Comentarii