Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Pedepse mai mari pentru tulburarea liniștii publice. Amendamentul propus de Ciucă și Bode, dezbătut de Parlament

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 4 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Comisia Juridică a Camerei Deputaților dezbate, marți, 4 aprilie, începând cu ora 15.00, amendamentele pentru modificarea mai multor infracțiuni. Printre acestea, se află și abuzul în serviciu, despre care mainnews.ro a relatat detaliat. La ședință este așteptat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, care va trebui să explice de ce a propus pragul valoric de 9000 de lei pentru existența abuzului în serviciu.

Liberalii au transmis că susțin un prag de 6000 de lei, iar reprezentanții USR unul simbolic, cât un salariu minim pe economie. Însă, abuzul în serviciu nu este singura infracțiune pe care Parlamentul se pregătește să o modifice, astăzi, 4 aprilie.  Ministrul de Interne, Lucian Bode, propune înăsprirea  pedepselor pentru tuburarea liniștii publice. Mai exact, Bode susține pedeapsa cu  închisoare de la 1 an sau la 5 ani pentru această infracțiune. În prezent, tulburarea liniștii publice se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Amendamentul propus de ministrul Bode și susținut de premierul Nicolae Ciucă este justificat  „de o mai bună proporționalitate a pedepselor prin raportare la gravitatea faptelor”.

Mai multe organizații nonguvernamentale vor explicații în acest sens, după cum mainews.ro a mai relatat.  Reprezentanții acestora susțin că trebuie să existe o proporție între fapta comisă și implicarea autorităților pentru pedepsirea infracțiunilor.

Amendamentele vor fi dezbătute în ședința Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, urmând să primească votul final în plen, miercuri, 5 aprilie.

Sursă foto: Inquam Photos / Bogdan Buda

Comentarii