Friday, October 4, 2024
Jurnalism corect


Patru dosare penale privind posibile amenințări la securitatea națională/Cazul palestinianului cu cetățenie română pe care procurorii îl vor indezirabil

By Dragomir Georgiana , in Justitie Stirile zilei , at 2 noiembrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Războiul Israel -Hamas a readus în prim plan securitatea națională, dar și metodele pe care statele din întreaga lume le au la dispoziție pentru a-i proteja pe civili de conflicte armate. Primirea refugiaților  poate avea și riscuri de securitate, după cum s-au exprimat analiștii consultați de Main News, recent.  La acest moment, în România, nivelul de alertă teroristă este „precaut”(albastru).

În perioada ianuarie-octombrie 2023, Inspectoratul General pentru Imigrări(IGI) a formulat două cereri pentru declararea unor cetățeni indezirabili. Într-un caz, Curtea de Apel București a admis cererea IGI, în cel de-al doilea solicitarea a fost respinsă, transmiste IGI, la solicitarea Main News. Polițiștii de imigrări au considerat că doi cetățeni de origine palestiniană trebuie să părăsească teritoriul țării noastre, din motive de securitate.

Declararea ca indezirabil este o măsură care se dispune împotriva unui străin care a desfăşurat, desfăşoară ori există indicii temeinice că intenţionează să desfăşoare activităţi de natură să pună în pericol securitatea naţională sau ordinea publică.

Potrivit deciziilor pronunțate de Curtea de Apel București,  consultate de Main News, autoritățile române i-au suspectat pe cei doi cetățeni de origine palestiniană de legături cu gruparea teroristă Hamas. În cazul lui, Walid M.M. Abumuaileq , un tânăr în vârstă de 22 ani, care se înscrisese la Univeristatea Transilvania(Brașov), judecătorii au concluzionat că trebuie să părăsească teritoriul țării noastre pentru o perioadă de 10 ani, „din motive de securitate națională”. Argumentele instanței nu sunt detaliate, magistrații făcând referire la informații clasificate, din care ar fi rezultat că Walid M.M. Abumuaileq ar fi fost într-un proces de autoradicalizare și că ar fi plănuit acțiuni comune cu membrii unor grupări teroriste.

Cazul palestinianului cu cetățenie română pe care procurorii îl vor indezirabil

În luna martie 2023, Curtea de Apel București a respins cererea IGI pentru declararea lui OMAR ALNASHAR(palestinian) cetățean indezirabil. Polițiștii de imigrări și serviciile de informații au strâns date  pottriit cărora „căsătoria lui ar fi de formă”, în realitate, având planuri de susținere logistică financiară și logistică a grupării teroriste Hamas.

„Pârâtul este afiliat Hamas şi a derulat pe teritoriul naţional activităţi în beneficiul organizaţiei teroriste în cauză, preocupându-se în mod activ de acordarea de sprijin pentru operativi Hamas, pe teritoriul României şi a vizat identificarea unor mijloace prin intermediul cărora să dezvolte sprijinul acordat organizaţiei teroriste menţionate. Acţiunile pârâtului au consecinţe directe asupra profilului de ţară al României prin raport cu organizaţia teroristă Hamas, creând premisele înfiinţării/consolidării unor puncte de sprijin funcţionale pentru respectiva organizaţie în ţara noastră”, susține SRI.

Informațiile în cazul lui  Omar Alnashar nu au fost confirmate de  prima instanță

Omar Alnashar este originar din Fâșia Gaza și a a venit în România în anul 1989.  A absolvit Facultatea de Farmacie , în anul 2010 a dobândit cetățenia română  prin căsătorie . este tatăl a doi copii și derulează afaceri pe teritoriul țării noastre, după cum s-a apărat în instanță. Magistrații de la Curtea de Apel București au considerat că informațiile potrivit cărora ar avea legături cu gruparea Hamas nu se confirmă și nu sunt suficient de probate pentru a se numi „amenințări la adresa securității naționale”.

 „Curtea apreciază că toate aceste împrejurări nu au natura şi consistenţa unor elemente convingătoare, în sensul invocat prin sesizare, de natură a justifica o ingerinţă maximă atât exerciţiului dreptul de şedere pe teritoriul României, cât şi al respectării vieţii de familie a pârâtului în concurs cu interesul public al protecţiei securităţii naţionale, nefiind evidenţiate riscuri concrete, directe, grave şi actuale, întemeiate pe elemente de fapt concrete, individuale, dar şi obiectivate în mod corespunzător, care să prezinte gradul de pericol al şederii străinului pe teritoriul României, din perspectivele menţionate în sesizare, ci sunt exclusiv elemente cu caracter general şi necorelate, fiind situate temporal într-o perioadă care nu reflectă un pericol concret şi actual, a căror semnificaţie este echivocă, nefiind evidenţiată o intenţie evidentă şi calificată a pârâtului de a întreprinde acţiuni efective, în sensul imputat acestuia, destinate a afecta sau a pune în pericol securitatea naţională sau pentru a finanţa, pregăti, sprijini în orice mod sau comite acte de terorism de către OMAR ALNASHAR sau de o altă organizaţie teroristă”, se arată în motivarea Curții de Apel București(CAB), consultată de Main News.

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a declarat recurs  împotriva deciziei CAB, însă, nu sunt date publice, la acest moment, cu privire la stadiul procesului.

Patru dosare penale privind posibile amenințări la securitatea națională, de la începutul anului 2023. 29 de palestinieni au cerut azil în România

România a recunoscut oficial Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentant unic și legitim al poporului palestinian în mai 1972. În martie 1974 a fost deschisă Reprezentanța Permanentă a OEP la București, potrivit Ministerului Afacerilor Externe. Potrivit Gândul.ro. în anul 2023, 29 de palestineni au cerut azil în România, în  2023, șapte după începerea războiului Israel și Hamas.

În intervalul ianuarie-16 octombrie, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism(DIICOT), s-au înregistrat patru dosare în care se fac cercetări privind posibile amenințări la  securitatea națională a României(Legea 51/1991, care cuprinde și prevenirea faptelor de terorism), a transmis DIICOT, la solicitarea Main News.

Peste 4000 de cetățeni străini, în situații nelegale

În perioada ianuarie-septembrie 2023,  IGI a depistat  4.082 de străini în situaţii ilegale.

Pentru abaterile constatate, au fost aplicate 8.954 de sancţiuni contravenţionale, străinilor şi angajatorilor, pentru nerespectarea prevederilor legale privind regimul juridic al străinilor şi angajarea în muncă a acestora.

De asemenea, pentru 3.212 persoane au fost emise decizii de returnare, cu termen de plecare voluntară de pe teritoriul României, 984 de persoane au fost îndepărtate sub escortă, iar pentru 964 a fost dispusă măsura de luare în custodie publică, până la returnarea lor de pe teritoriul ţării noastre.

Citește și: De ce s-au intensificat atacurile teroriste în Europa/Analist militar: Este un barbarism la care eu nu am asistat până acum

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

 

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW