Thursday, May 23, 2024
Jurnalism corect


De ce s-au intensificat atacurile teroriste în Europa/Analist militar: Este un barbarism la care eu nu am asistat până acum

By Dragomir Georgiana , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 17 octombrie 2023 Etichete: , , , , , ,

Atentatele teroriste reprezintă o ameninţare serioasă la siguranţa statelor membre ale Uniunii Europene(UE) , iar creșterea acestora a fost resimițită după atacul din Israel. Luni seara, Belgia s-a confruntat cu un atac sângeros, soldat cu moartea a doi cetățeni suedezi. Autorul atacului, un tunisian, care s-a autodeclarat membru al statului islamic, a fost prins, în cele din urmă, de autorități. 

Marți dimineață, Italia a desfășurat o operațiune antiteroristă în Milano care a dus la arestarea unui cetățean egiptean și a unui cetățean italian de origine egipteană. Scenele de teroare nu au lipsit nici din Franța, chiar la scurt timp după atacul Hamas din Israel. Săptămâna trecută, un profesor de la un liceu din orașul francez Arras și-a pierdut viața, iar alte persoane au fost rănite într-un atentat islamist.

De ce s-au intensificat atacurile teroriste pe teritoriul Europei: Analist militar: „Sunt în strânsă legătură cu ce s-a întâmplat în Israel

Dan Grecu, analist militar, a menționat, pentru Main News, că ultimele atacuri teroriste din marile orașe ale Europei au legătură cu „acțiunile barbare” desfășurate de Hamas în Israel.

Din punctul meu de vedere, atacurile teroriste de pe teritoriul Europei au legătură strânsă cu ce s-a întâmplat în Israel în urmă cu 10 zile, sunt susținătorii palestinieni sub diferite forme, care nu au un comportament uman. Este un barbarism la care eu nu am asistat până acum(…)”, s-a exprimat Dan Grecu, analist militar, pentru Main News.

Cum acționează atacatorii. Analist de securitate externă: „Profilul atacatorului nu este mereu același”

Dan Claudiu Degeratu, analist de securitate externă, consideră, de asemenea, că ultimele atacuri teroriste din Europa pot avea legătură cu scenele de groază  din Israel, generate de Hamas,  însă, profilul atacatorilor nu este același mereu.

„Pot fi mai mulți factori care să conducă la atacuri. Sunt cei care s-au autoradicalizat, factori personali, dar care au și un flagel dintr-o grupare teroristă. Profilul atacatorului nu este mereu același”, a menționat analistul Dan Claudiu Degeratu, pentru Main News.

Cât de sigur mai este spațiul european/ Ce ar trebui să facă autoritățile

În ceea ce privește siguranța cetățenilor europeni, analistul Dan Degeratu spune că serviciile de informații și de combatere a terorismului au ridicat gradul de alertă în urma atacurilor din Israel și forțele de ordine monitorizează toate aspectele care ar putea perturba ordinea publică.

„Sunt măsuri de securitate care se aplică automat, independent de decidentul politic. Gradul de alertă privind securitatea a fost ridicat (n.r. inclusiv în Europa)  după incidentele din Israel”, a subliniat analistul Dan Claudiu Degeratu.

Cristian Barna, expert în securitate, menționează, de asemenea, că autoritățile trebuie să fie atente la „importul de violență”, cu precădere în ipoteza în care se vor forma coridoare umanitare pentru cei asediați în Fâșia Gaza. Mai exact, „importul de violență” se referă la teroriștii infiltrați printre civili.

Terorismul jihadist, considerat cea mai importantă amenințare din UE/ Cum se face radicalizarea

Un raport al Consiliului Europei arată și cum este „semănată” groaza.  Terorismul jihadist este considerat drept cea mai importantă amenințare din UE. Din cele 380 de persoane arestate de statele membre UE în 2022, pentru infracțiuni legate de terorism, 266 au fost executate pentru infracțiuni jihadiste.

Oficialii europeni spun că  cele mai multe atentate înregistrate în Uniunea Europeană sunt puse la cale și executate de indivizi care acționează singuri. Acest lucru este valabil mai ales pentru atacurile motivate de ideologia jihadistă și de extremismul de dreapta. În al doilea rând, radicalizarea se face deseori pe internet.

Platformele de social media, aplicațiile de mesagerie, forumurile online și platformele de jocuri video, platformele descentralizate au devenit „noile cercuri extremiste”, conform analiștilor europeni.

Franța a înregistrat cel mai mare număr de atacuri anul trecut cu cinci, urmată de Germania cu trei și Suedia cu două. Austria, Danemarca, Ungaria, Belgia și Spania au raportat câte un atac. În România au fost două arestări legate de infracțiuni de teorism, potrivit datelor UE. 

Sursă foto: Platforma X

 

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW