Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Un secretar de stat a anunțat că pastilele de iod nu vor mai fi distribuite populației UPDATE Precizările Ministerului Sănătății

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 16 mai 2022

UPDATE Ministerul Sănătății a venit cu precizări, luni seara, privind distribuția comprimatelor de iodură de potasiu. Între altele, MS precizează că lucrează la un sistem de distribuție a pastilelor. Despre Tiberiu Bradațan, instituția menționează că acesta „a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”.

„Comprimatele de iodură de potasiu trebuie administrate către persoanele eligibile în cazul pericolului de expunere la radiații ca urmare a unui incident nuclear. Ministerul Sănătății lucrează la organizarea unui sistem de distribuție gratuită către populație care va fi operationalizat după ce campania de informare publică asupra acestui subiect se va încheia. Domnul secretar de stat Tiberiu Bradațan a prezentat doar un punct de vedere personal, nefiind la curent cu acest subiect”, a transmis ministerul condus de Alexandru Rafila, luni seara.

Știrea inițială

Cele 30 de milioane de pastile de iodură de potasiu nu vor mai fi distribuite preventiv populației, a anunțat zilele trecute un oficial din Ministerul Sănătății. Tiberius Brădățan, secretar de stat în MS, a precizat că acestea vor fi distribuite cetățenilor doar „la nevoie”, în cazul unui eveniment nuclear.

„Nu vor fi distribuite persoanelor care ar putea fi afectate decât în contextul în care va fi nevoie, lucru pe care nu și-l dorește nimeni, adică să avem un accident nuclear sau o astfel de situație care să impună administrare de iod tuturor cetățenilor. Ele vor fi distribuite în momentul în care vom avea, ferească Dumnezeu, un eveniment de tipul celor nucleare”, a declarat Tiberius Brădățan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, la Europa Fm.

La sfârșitul lunii martie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, declara că în luna aprilie va demara campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu, prin intermediul medicilor de familie. În schimb, aceștia nu au fost de acord să le distribuie.

Mai multe patronate de medicină de familie au făcut un apel la Ministerul Sănătății, cerând să se ia act de poziţia medicilor specialişti cu privire la distribuirea comprimatelor. Conform patronatelor, distribuirea pastilelor le-ar bloca activitatea medicală.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, i-a criticat ulterior pe medicii de familie care s-au opus demersului Guvernului de a distribui pastile de iodură de potasiu prin cabinetele lor.

„Ei consideră o chestiune birocratică această distribuire de pastile către pacienții de pe propriile liste. Eu le-am spus că avem responsabilitate, noi, ca administratori ai sistemului de sănătate pentru pacienții de pe propriile liste. Ei cred că sănătatea pacienților noștri este o chestiune birocratică”, a spus Alexandru Rafila.

Astfel, distribuirea pastilelor a fost amânată, MS începând doar o campanie de informare. Acum, se pare, că s-a renunțat complet la această idee.

Foto: Pixabay

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here on that Topic: mainnews.ro/pastilele-de-iod-nu-vor-mai-fi-distribuite-populatiei-dupa-ce-medicii-de-familie-au-refuzat-sa-fie-implicati/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More Information here to that Topic: mainnews.ro/pastilele-de-iod-nu-vor-mai-fi-distribuite-populatiei-dupa-ce-medicii-de-familie-au-refuzat-sa-fie-implicati/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *