Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Cum trebuie administrate pastilele de iodură de potasiu / Ghidul Ministerului Sănătății

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 29 martie 2022

Pastilele de iodură de potasiu trebuie să fie administrate doar în cazul unei urgențe și exclusiv la indicațiile autorităților, se arată într-un ghid publicat marți, 29 martie, de Ministerul Sănătății, în contextul în care săptămâna viitoare va demara campania de distribuire a medicamentelor către populația eligibilă.

Pastilele de iodură de potasiu se administrează în cazul unui accident nuclear, la maxim 8 ore de la anunțul autorităților, într-o singură doză, arată Ministerul Sănătății.

Nu este recomandată administrarea iodurii de potasiu după mai mult de 24 de ore de la expunerea persoanelor la iodul radioactiv, potrivit ghidului citat.

Nu este recomandată profilaxia cu iodură de potasiu persoanelor cu vârsta de peste 40 de ani, cu excepția situațiilor excepționale în care expunerea tiroidei la iod radioactiv prin inhalare este de aproximativ 5 Gray (Gy)”, mai arată sursa citată.

Iodura de potasiu trebuie să fie păstrată în ambalaj, în locuri uscate, la întuneric, la temperaturi de maximum 25 de grade Celsius.

Ministerul Sănătății cere cetățenilor să nu lase pastilele la îndemâna copiilor și să nu fie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere.

Tabletele de iodură de potasiu expirate, la fel ca restul medicamentelor ieșite din termenul de valabilitate, se predau farmaciilor pentru distrugere”, potrivit ghidului menționat.

Sursă foto: The Conversation

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *