Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Pașii pe care autoritățile trebuie să îi urmeze în cazurile de violență domestică / Ministrul Familiei: Angajații din serviciile sociale vor ajuta și mai mult victimele

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 10 august 2022

Ministrul Familiei, Gabriela Firea, a anunțat că a lansat, în dezbatere publică, ordinul prin care a stabilit standardele minime și pașii pe care autoritățile care asigură asistența, suportul și consilierea victimelor violenței domestice trebuie să îi facă pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu fenomenul care a afectat 33.000 de persoane în primele 5 luni din 2022. 

Doar în primele 5 luni ale acestui an, aproape 33.000 de persoane au fost victime ale violențelor acasă sau în familie”, sunt datele furnizate de ministrul Familiei, miercuri, 10 august.

Totodată, oficialul susține că 4.200 de victime au cerut ordin de protecție față de agresori.

O parte dintre aceste victime au ajuns în 42 de locuințe protejate la nivel național, 20 de centre de recuperare pentru victimele violenței domestice sau în cele 52 de centre de primire în regim de urgență”, a adăugat Firea.

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a lansat două ordine în dezbatere publică, unul prin care stabilește standardele minime și pașii în ceea ce privește situația victimelor, iar altul prin care stabilește modul în care vor fi tratați agresorii.

Violența domestică trebuie pedepsită, iar victimele protejate! Am stabilit standarde minime și pașii pe care trebuie să-i facă toate instituțiile care asigură asistență, suport și consiliere victimelor adulte și cuplurilor mamă-copil. Angajații din serviciile sociale care vor respecta aceste etape, vor ajuta și mai mult victimele violenței domestice”, a scris Gabriela Firea, pe Facebook.

Firea susține că cele două ordine au venit pe fondul unor semnale potrivit cărora victimele violenței domestice ar fi tratate diferit de autorități față de altele.

Pentru asistența victimelor violenței domestice pașii trebuie să fie aceeași, indiferent de situație: evaluarea inițială, activarea măsurilor de protecție în caz de urgență, evaluarea victimei din punct de vedere personal, social și profesional, iar apoi stabilirea planului de intervenție. Urmând acești pași, specialiștii în asistență socială vor ști care sunt nevoile reale ale victimei și cu poate fi ajutată cu succes”, potrivit ministrului.

Ce prevede Ordinul legat de victimele violenței domestice

Potrivit Ordinului lansat pe 8 august în dezbatere publică, „managementul de caz” reprezintă „o metodă de coordonare și integrare a tuturor activităților destinate grupurilor vulnerabile, de organizare și gestionare a măsurilor de asistență socială specifice, realizate de asistenții sociali sau diferiți specialiști”.

Concret, managementul de caz în cazurile de violență domestică va fi realizat prin respectarea următoarelor principii:

  •  „Respectarea dreptului la autodeterminare prin crearea unei relații profesionale de încredere și suport care să ajute persoana victimă a violenței domestice să se angajeze în crearea și implementarea strategiilor de siguranță și dezvoltare personală, socială și profesională.
  •  Centrarea intervenției pe eliminarea riscurilor și asigurarea condițiilor de siguranță pentru persoana care este victimă a violenței domestice.
  •  Respectarea demnității persoanei care este victimă a violenței domestice prin susținerea dezvoltării capacității acesteia de a avea controlul asupra deciziilor privind propria viață, fără constrângere sau judecată negativă.
  •  Managementul datelor cu caracter personal, bazat pe obținerea acordului victimei violenței domestice pentru utilizarea datelor sale personale în procesul managementului de caz.
  •  Menținerea confidențialității informațiilor legate de intervenție, prevenirea consecințelor transferului de date în procesul managementului de caz.
  •  Încurajarea victimei să facă dezvăluiri despre violența domestică fără teama de repercusiuni negative care ar putea pune în pericol siguranța proprie și bunăstarea copiilor sau a altor membri ai familiei.
  •  Asigurarea unui suport integrat prin respectarea reciprocă a profesioniștilor implicați, a pregătirii, rolurilor și responsabilităților în procesul intervenției.
  •  Recunoașterea copiilor, inclusiv a copiilor martori, ca victime directe sau indirecte ale violenței domestice și menținerea siguranței și bunăstării lor ca prioritate pe parcursul întregului proces de asistență, suport și consiliere a victimelor adulte, odată cu sesizarea compartimentului specializat pentru intervenție în situațiile de abuz, neglijare, trafic, migrație și repatrieri în vederea evaluării și planificării serviciilor necesare pentru copiii martori;
  •  Sprijinirea și încurajarea demersurilor victimei în vederea angajării răspunderii penale sau civile a agresorului pentru faptele de violență domestică și pentru încălcarea ordinului de protecție.
  •  Asigurarea formării continue a specialiștilor care oferă servicii sociale de suport, asistență și consiliere prin formare și promovarea unei practici reflective bazate pe cunoaștere și menținerea siguranței la locul de muncă”

Totodată, autoritățile competente vor fi nevoite să respecte următoarele concepte, „fără a se limita la acestea”:

  • „mecanismele de dezvoltare și de manifestare a violenței domestice și impactul violenței asupra siguranței și bunăstării victimei sau a persoanelor din jurul victimei;
  • impactul violenței domestice asupra capacității de exercitare a rolurilor și abilităților parentale;
  • recunoașterea formelor de violență domestică și înțelegerea semnificațiilor privind violența domestică asociate comportamentelor sau contextelor de viață;
  • cunoașterea impactului cultural și social asupra răspunsului la violenței domestice;
  • cunoașterea miturilor și a stereotipurilor sociale și culturale legate de violența domestică;
  • cunoașterea tacticilor și a strategiilor folosite de către agresori pentru a exercita control asupra victimei violenței domestice (abuz fizic, abuz sexual, atac emoțional, coerciție economică, folosirea copiilor pentru a controla acțiunile victimei, etc);
  • tehnici și metode de interacțiune cu agresorul și crearea planului de siguranță împreună cu victima pentru a crește gradul de siguranță al victimei și a copiilor;
  • cunoașterea și analiza factorilor de risc și specificul intervenției de urgență;
  • cunoașterea de tehnici și metode de intervenție pentru crearea planului de siguranță pentru victima violenței domestice;
  • tehnici și metode de evaluare (observația a parte a diagnosticului, interviu, etc) și consiliere specifice domeniului de intervenție;
  • evaluarea specializată a siguranței victimei violenței domestice;
  • intervenția comunitară pentru a elimina riscurile asociate violenței domestice și creșterea siguranței pentru victime;
  • predictibilitatea evoluției violenței domestice în funcție de suportul activat și impactul măsurilor de siguranță;
  • cunoașterea mecanismelor de siguranță asociate ordinului de protecție;
  • tehnici și metode de evaluare a impactului măsurilor de protecție”

Ordinul referitor la victimele violenței domestice poate fi consultat aici, în timp ce ordinul referitor la agresori poate fi consultat aici.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *