Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Pasajul Doamna Ghica: Montarea tablierului metalic, finalizată marți. Când se va putea circula

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 februarie 2023 Etichete: , ,

În sfârșit, după mai multe amânări, se vede luminița de la capătul tunelului pentru Pasajul Doamna Ghica. Ultima porțiune a tablierului metalic a fost ridicată și este sudată marți, 21 februarie, a anunțat directorul Trustului de Clădiri Metropolitane. Cristian Hiver, într-o declarație acordată pentru Mainnews.ro.

Scurt istoric al Pasajului Doamna Ghica

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era de 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

Tablierul metalic, montat

Primele segmente din tablierul au în început să sosească din a doua parte a anului trecut, atunci începând și lucrările de montaj. După mai multe restricții de circulație în zonă, care au dat mari bătăi de cap șoferilor dar și utilizatorilor transportului public, montajul tablierului va fi finalizat marți, a anunțat directorul TCM, Cristian Hiver, într-o declarație acordată Mainnews.ro.

„Astăzi s-a montat ultima bucată a tablierului metalic. Fiind pe poziție urmează să fie sudate toate piesele. (…) Montarea tablierului a fost o etapă majoră pentru viața tumultoasă a Pasajului Doamna Ghica. După aceea urmează să fie montate predalele, care sunt deja achiziționate și aduse în șantier, urmează suprabetonarea, sistemul rutier, panouri antifonice și sistemul de iluminat”, a declarat Cristian Hiver.

Întrebat despre data la care va fi dat în trafic Pasajul Doamna Ghica, directorul TCM a menționat „vara acestui an”, un termen avansat și de viceprimarul Stelian Bujduveanu în urmă cu câteva zile.

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW