Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Pasajul Doamna Ghica: Un nou termen de finalizare, anunțat de viceprimarul Bujduveanu

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 14 februarie 2023 Etichete: , , ,

La doar o zi după ce primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a promis inaugurarea Pasajului Doamna Ghica în toamna anului 2023, în urma unei vizite efectuate pe șantier, viceprimarul Stelian Bujduveanu a avansat un termen puțin mai optimist – până pe 31 august.

Scurt istoric al Pasajului Doamna Ghica

În mai 2019, Primăria Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, a încheiat cu contract de proiectare și execuție cu Trustul de Clădiri Metropolitane pentru construirea unui pasaj care să degreveze traficul din intersecția Străzii Doamna Ghica cu Șoseaua Colentina. Termenul de predare era de 15 luni (3 luni proiectare și 12 luni execuție). Lungimea proiectului este de aproximativ 1 kilometru, iar pasaj metalic și rampele au 408 metri lungime cu patru benzi (două benzi de circulație pe sens de câte 3,5 metri).

Lucrările au avansat cu mare dificultate, de vină fiind capacitatea slabă a constructorului, dar și problemele legate de plăți, în condițiile în care conturile Primăriei Capitalei fuseseră poprite de familia Constanda. Asta nu a împiedicat-o pe Gabriela Firea să promită darea în exploatare până în ultimele zile de mandat.

În momentul în care Nicușor Dan a intrat în primărie, spre finalul anului 2020, stadiul lucrărilor era în de 48,75%, în vreme ce municipalitatea achitase doar 20% din valoarea întregului contract.

După deblocarea conturilor, Primăria Capitalei și-a reluat plățile către TCM iar lucrările au început, însă ritmul a fost extrem de lent. În plus, piesa principală a pasajului, tablierul metalic, lipsea.

TCM a încercat să o achiziționeze de pe piața liberă, încă din timpul mandatului Gabrielei Firea, însă licitația s-a anulat. Apoi a organizat o nouă licitație, de data aceasta în mandatul lui Nicușor Dan, însă și aceasta a fost fără succes. Abia la a treia încercare, compania municipală a reușit încheierea contractului cu o firmă din Italia.

Tablierul metalic, aproape montat

Primele segmente din tablierul au în început să sosească din a doua parte a anului trecut, atunci începând și lucrările de montaj. După mai multe restricții de circulație în zonă, care au dat mari bătăi de cap șoferilor dar și utilizatorilor transportului public, montajul tablierului metalic este aproape finalizat.

„Ne cerem scuze bucureștenilor care tranzitează intersecția de la Doamna Ghica pentru disconfortul din trafic, cauzat de restricțiile de circulație. Aceste măsuri sunt necesare însă, pentru a grăbi execuția lucrărilor de construcție a pasajului rutier care va face legătura între Estul și Nordul Capitalei. Astăzi am fost pe șantier, acolo unde, în aceste zile, se montează ultimele elemente ale tablierului metalic care va susține podul rutier. Constructorul a dat asigurări că graficul de execuție a acestui proiect este avansat și este posibil ca la sfârșitul verii să putem circula pe acest pasaj”, a declarat viceprimarul Stelian Bujduveanu.

Apoi vor fi montate predalele, se va lucra armarea și betonarea structurii. Ultimii pași înainte de deschidere vor fi hidroizolația, asfaltările, rosturile de dilatație, respectiv marcajele rutiere.

Sursa foto: Facebook / Stelian Bujduveanu

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW