Monday, July 1, 2024
Jurnalism corect


Pas important privind majorarea salariului minim/ Precizările făcute de Nicolae Ciucă

By Preda Maria , in Stirile zilei , at 28 mai 2024 Etichete:

Ministerul Muncii a publicat astăzi un proiect de hotărare de guvern (HG) pus în dezbatere, privind majorarea salariului minim pe economie brut. Potrivit documentului oficial, salariul minim brut va cunoaște o creștere de 12%, la 3.700 de lei, începând cu data de 1 iulie 2024. Concret, oamenii vor avea salariul minim net de aproximativ 2.350 lei, adică cu aproape 270 de lei mai mult decât în prezent. 

Potrivit hotărârii de guvern pusă în dezbatere publică astăzi de Ministerul Muncii și aprobată de premierul Marcel Ciolacu, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată vse va majora la suma de 3.700 de lei lunar, pentru un program de lucru de 168,000 de ore pe lună, reprezentând 22,024 lei/oră, începând cu data de 1 iulie.

Creșterea salarială minimă fusese confirmată deja de luna trecută de ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, care afirma că de la 1 iulie 2024 salariul minim va crește la 3.700 de lei lunar, așa cum a fost agreat în cadrul Consiliului Național Tripartit.

Nicolae Ciucă: Decizia este luată pentru mărirea salariului minim

Președintele PNL Nicolae Ciucă a afirmat marți că în urma discuțiilor din cadrul coaliției și a consultărilor cu mediul de afaceri și sindicatele, s-a luat deizia de creștere a salariului minim.

El a subliniat că problemele de comunicare internă din coaliție au fost clarificate și că măsura vine în sprijinul mediului de afaceri:

„Am avut discuţii la nivelul coaliţiei ieri (luni – n.r.). Am discutat tot ceea ce ţine de acest subiect care practic a ţinut prima linie pentru o lipsă de comunicare internă la nivelul Coaliţiei. Ieri s-au lămurit toate aceste aspecte şi în acest moment vă pot spune că am discutat cu mediul de afaceri, am discutat cu sindicatele, am discutat ieri cu partenerii de coaliţie. Decizia este luată pentru mărirea salariului minim, cu această nevoie de sprijinire a mediului de afaceri”, a transmis Nicolae Ciucă, potrivit News.ro.

Din majorarea de 400 de lei, 300 vor fi neimpozabili

Președintele Senatului a mai transmis că măsura creșterii salariale a fost discutată în prealabil cu reprezentanții patronatelor și era deja planificată pentru acest an. În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Tripartit la Guvern, s-a decis ca majorarea să fie de 400 de lei, din care 300 de lei vor fi neimpozabili, pentru a facilita adaptarea mediului de afaceri la această schimbare:

„Pentru că nu poţi să vii către mediul de afaceri cu o măsură, sigur, ea fusese discutată, pentru că am discutat cu reprezentanţii patronatelor şi noi ştiam în interiorul coaliţiei că urma ca anul acesta să aibă loc o mărire a salariului minim. Şi pentru patronate, pentru mediul de afaceri era o chestiune de timp, până când urma să intre în vigoare o astfel de o măsură, iar în aceste condiţii, la discuţiile care au avut loc la Guvern în interiorul Consiliului Tripartit, s-a stabilit ca această mărire să fie de 400 de lei, cu menţiunea că nu doar 200 de lei, ci 300 de lei să rămână ca fiind sumă neimpozabilă, astfel încât patronatul, cei care au responsabilitatea planurilor de afaceri să poată să se adapteze la această nouă schimbare a creşterii salariului minim”, a mai iterat Nicolae Ciucă, potrivit sursei citate.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW