Partidul cancelarului Austriei se opune introducerii în Manifestul PPE a obiectivului aderării României la Schengen
Partidul cancelarului austriac Karl Nehammer, ÖVP, care participă la Congresul Partidului Popular European organizat la București, nu este de acord ca Manifestul PPE să conțină susținerea aderării României și Bulgariei la Spațiul Schengen, relatează publicația austriacă Kurier.
Membrii Partidului Popular European, cea mai mare forță politică din Parlamentul European, vor aproba în această săptămână, în cadrul congresului ce va avea loc la București, un nou Manifest, document ce ar trebui să conțină și obiectivul aderării României la spațiul Schengen. Cu toate acestea, ÖVP, partidul cancelarului Austriei, Karl Nehammer, principalul opozant al extinderii Schengen, se opune asumării acestui obiectiv în programul popularilor europeni.
„Avem poziții clare și o atitudine clară ca partid popular și european, le susținem și nu ne putem abate de la ele. Există multe sugestii bune și puncte importante în manifest, dar în același timp există și câteva linii roșii pentru noi”, a declarat secretarul general al Partidului Popular, Christian Stocker.
Consiliul Uniunii Europene a votat în unanimitate primirea României și Bulgariei în spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime, începând din data de 31 martie 2024.
Decizia Consiliului UE este însoţită de două declaraţii politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria şi alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere şi de aplicare a Regulamentului Dublin, precum şi angajamentul politic de a continua în 2024 discuţiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.
Ce înseamnă spațiul Schengen
Spaţiul Schengen de liberă circulaţie al Europei este una dintre cele mai mari realizări ale sale şi una dintre cele mai preţuite de cetăţenii UE. Ceea ce a început ca un proiect interguvernamental între cinci state membre în 1985 – Franţa, Germania, Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg – s-a extins treptat, de-a lungul a şapte etape de extindere, pentru a deveni ceea ce este astăzi cel mai mare spaţiu de liberă circulaţie din lume.
Beneficiile eliminării frontierelor interne rămân la fel de convingătoare şi astăzi ca şi în 1985, consideră Comisia Europeană.
Spaţiul Schengen este parte integrantă a cadrului juridic al UE. Conform tratatelor, toate statele membre ale UE trebuie să devină, atunci când sunt pregătite, membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen. Acesta este atât un drept, cât şi o obligaţie.
În prezent, spaţiul Schengen cuprinde 27 de ţări şi se întinde pe o suprafaţă de 4 milioane kilometri pătraţi, cu o populaţie de aproape 420 milioane de persoane.
Cu România şi Bulgaria, spaţiul Schengen va creşte la 4,5 milioane de kilometri pătraţi, cu o populaţie de 450 milioane de locuitori, menţionează comunicatul executivului european.
Comentarii