Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Partidele populiste „antieuropene” câștigă teren în alegerile europarlamentare

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 24 ianuarie 2024 Etichete: , , ,

Conform sondajelor, partidele populiste „antieuropene” se profilează să obțină câștiguri semnificative la alegerile europene din iunie. Această evoluție ar putea modifica considerabil echilibrul parlamentar către dreapta și ar putea amenința pilonii principali ai agendei UE, inclusiv acțiunile referitoare la schimbările climatice, potrivit The Guardian.

Sondajele de opinie la nivelul celor 27 de state membre ale UE, împreună cu modele bazate pe rezultatele anterioare ale partidelor la alegerile pentru Parlamentul European, indică faptul că partidele radicale de dreapta se află pe cale să devină principalele forțe politice în nouă țări, printre care Austria, Franța și Polonia. În alte nouă țări, inclusiv Germania, Spania, Portugalia și Suedia, există prognoze pentru o coaliție majoritară de dreapta în parlament, alcătuită din creștin-democrați, conservatori și partide de dreapta radicală.

Analiza ar trebui „să servească drept un semnal de alarmă pentru factorii de decizie europeni cu privire la miza alegerilor”, au declarat politologii Simon Hix și Kevin Cunningham, care au fost coautori ai raportului pentru Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR).

Cercetătorii avertizează că următorul Parlament European ar putea avea implicații semnificative, blocând legile privind acordul verde european și adoptând o poziție mai rigidă în domenii precum migrația, extinderea și sprijinul pentru Ucraina. Dezbaterile interne ar putea fi, de asemenea, influențate, consolidând guvernele care încearcă să limiteze influența UE, cum ar fi cele din Ungaria, Italia, Slovacia, Suedia și, potențial, Olanda sub conducerea partidului PVV al lui Geert Wilders.

Revenirea posibilă a lui Donald Trump în SUA și formarea unei coaliții de dreapta orientată spre interior în Parlamentul European ar putea conduce la respingerea conceptelor de „interdependență strategică” și „parteneriate internaționale” în susținerea intereselor și valorilor europene, avertizează cercetătorii.

Proiecțiile indică pierderi semnificative pentru principalele grupuri politice din Parlamentul European, inclusiv Partidul Popular European (PPE), Partidul Socialiștilor și Democraților (S&D), Renew Europe (RE) și Verzii (G/EFA). Grupurile de stânga și dreapta populistă, precum Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR) și Identitate și Democrație (ID), sunt prognozate să obțină câștiguri semnificative, având șansa de a forma o coaliție majoritară. Cu toate că PPE ar putea rămâne cel mai mare grup, raportul subliniază că partidele populiste, în special cele de dreapta radicală, vor avea o influență crescută în viitorul politic european.

Sondajele indică o creștere semnificativă a partidelor populiste de dreapta în numeroase state membre ale UE. Frații Italiei și Frontul Național sunt prognozate să obțină un număr semnificativ de locuri în Parlamentul European. În Austria, Partidul Libertății (FPÖ) și în Germania, Alternative für Deutschland (AfD) se așteaptă să își dubleze reprezentarea în parlamentul european. Partidele eurosceptice sunt așteptate să ocupe primul loc în țări precum Austria, Belgia, Franța, Italia, Ungaria, Olanda, Polonia și Slovacia, cu poziții puternice și în alte state membre.

Ca urmare, se estimează că grupul de extremă dreapta ID va câștiga cu până la 40 de locuri în plus, pentru un total de 98, ceea ce ar putea face din el a treia forță politică și ar deschide posibilitatea unei coaliții de „dreapta populistă” (PPE, ECR și ID) cu 49% din eurodeputați în noul parlament, se arată în raport.

Sondajele arată că alianța de centru-stânga va pierde procente în Parlamentul European, scăzând de la 36% la 33%, în timp ce coaliția de centru-dreapta va scădea de la 49% la 48%. Rolul partidului Fidesz din Ungaria este considerat crucial, deoarece, alăturându-se grupului ECR, ar putea deveni al treilea grup ca mărime, depășind PPE și S&D. Se preconizează că supercoaliția actuală a partidelor tradiționale va scădea de la 60% la 54% din deputații europeni.

Autorii raportului afirmă că modificările în geometria parlamentului vor afecta în mod semnificativ politica de mediu, unde S&D, RE și stânga au fost forțele motrice. Există preocupări că o coaliție „împotriva acțiunilor politice în domeniul climei” ar putea submina progresul realizat până acum. De asemenea, se sugerează că alianța de centru și centru-stânga (RE, S&D, G/EFA, Stânga, părți din PPE) care a impus măsuri privind statul de drept, inclusiv reținerea plăților bugetare împotriva Ungariei și Poloniei, ar putea să nu mai fie viabilă.

„Alegerile din iunie, pentru cei care vor să vadă o Europă mai globală, ar trebui să se refere la protejarea și consolidarea poziției UE”, a declarat Hix, specialist în politică comparată la Institutul Universitar European din Florența.

„Campaniile ar trebui să le ofere cetățenilor motive de optimism. Acestea ar trebui să vorbească despre beneficiile multilateralismului. Și ar trebui să clarifice, în ceea ce privește problemele-cheie legate de democrație și statul de drept, că ei, și nu cei de la periferia politică, sunt cei mai bine plasați pentru a proteja drepturile europene fundamentale.”

foto: Facebook

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW