Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Parlamentul European îndeamnă statele membre să recunoască dreptul la avort. Rezoluția care a divizat taberele la nivel european

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 25 iunie 2021

Parlamentul European a adoptat, joi, o rezoluție prin care îndeamnă statele membre să recunoască faptul că orice interferență asupra accesului la avort, contracepție și tratament pentru fertilitate reprezintă încălcări ale drepturilor omului. Au existat discuții aprinse între progresiști și conservatori pe marginea acestui subiect, inclusiv în România. 

Textul rezoluției este disponibil aici

În final, raportul eurodeputatului socialist Predrag Fred Matić a fost adoptat de plenul Parlamentului European cu 378 de voturi „pentru” și 255 de voturi „împotrivă” și 42 de abțineri. Doar șapte eurodeputați români, trimiși de USR PLUS, au votat în favoarea raportului. Este vorba despre Vlad Botoș, Dacian Cioloș, Vlad Gheorghe, Alin Mituța, Nicu Ștefănuță, Ramona Strugariu și Dragoș Tudorache.

Avortul, un drept fundamental în UE

În esență rezoluția Parlamentului European îndeamnă țările UE să recunoască faptul că sănătatea și drepturile sexuale și reproductive, inclusiv accesul legal și sigur la avort, contracepția modernă, tratamentul fertilității și îngrijirea maternității sunt drepturi ale omului care nu pot fi încălcate.

Rezoluția se referă în principal la Polonia și Malta, state în care accesul la avort este restricționat. În același timp, aduce reproșuri guvernelor care au limitat sau au revocat programele de fertilizare în perioada pandemiei COVID-19.

„Clauza de conștiință”, criticată de Parlamentul European

De asemenea, este critică așa-numita „clauză de conștiință”, prin care medicii pot să refuze efectuarea unui avort.

„Recunoaște că, din motive personale, unii medici pot invoca o clauză de conștiință; subliniază, cu toate acestea, că clauza de conștiință a unei persoane nu poate aduce atingere dreptului pacientului de a avea acces deplin la asistență medicală și servicii; invită statele membre și furnizorii de servicii medicale să țină seama de aceste circumstanțe în furnizarea lor geografică de servicii de asistență medicală”, arată rezoluția Parlamentului European.

Educația sexuală în școli este încurajată

Un alt punct de disensiune a fost legat de educația sexuală în școli, o temă dezbătută intens în aceste zile și la București. Prin această rezoluție, statele membre sunt îndemnate să asigure accesul la educație sexuală tuturor copiilor din învățământul primar și secundar, precum și pentru copiii neșcolarizați.

„Îndeamnă statele membre să asigure accesul universal la educație sexuală și la informații legate de sexualitate corecte, bazate pe dovezi, adecvate vârstei, obiective și cuprinzătoare din punct de vedere științific pentru toți copiii din învățământul primar și secundar, precum și pentru copiii neșcolarizați, în conformitate cu standardele OMS pentru educația sexuală și cu planul său de acțiune privind sănătatea sexuală și reproductivă, fără niciun fel de discriminare; îndeamnă statele membre să asigure o educație cuprinzătoare cu privire la menstruație și legăturile acesteia cu sexualitatea și fertilitatea; invită statele membre să instituie servicii bine dezvoltate, bine finanțate și accesibile tinerilor, precum și instruirea profesorilor, mijloacele necesare pentru funcționarea corespunzătoare a birourilor de asistență și centre de educație în domeniul sănătății”, punctează rezoluția.

Cristian Terheș a contestat vehement rezoluția

Unul dintre cei mai vehemenți critici ai rezoluției a fost eurodeputatul român Cristian Terheș, ajuns în Parlamentul European pe lista PSD, trecut între timp la PNȚCD.

În discursul susținut la dezbaterile în plen, Cristian Terheș, preot greco-catolic, s-a lansat într-o perorație împotriva avortului și a ideii că acesta ar fi un drept.

„Dezbaterea despre raportul Matić nu e despre teme ce țin de dreapta sau de stânga. Dezbaterea e despre ceea ce este bine și ceea ce este greșit. Doriți în UE o cultura a vieții și prosperității, sau o cultura a morții? Fără a judeca pe cineva de ce ar fi făcut avort, noi, societate, nu putem spune un asemenea act este un act bun, din moment ce avem obligația protejam viață. A spune, de aceea, în acest raport, avortul este un ‘drept fundamental al omului’ subminează fundamentul Uniunii Europene, care a fost creata pentru a proteja viață și demnitatea umana a fiecărui cetățean european. Raportul susține, de asemenea, bărbații pot nască și ar trebui, citez, ‘ beneficieze de masuri privind nașterea și îngrijiri legate de naștere’. Susținerea unei asemenea afirmații face UE fie de ‘râsul curcilor’ în jurul lumii. Trebuie respectam și protejam drepturile și libertățile fundamentale ale tuturor, protejam și promovam adevăratele valori europene și, de aceea, votam împotrivă acestui raport”, a afirmat Chris Terheș, în plenul Parlamentului European.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW