Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Parlamentul European a adoptat noul cadru de reglementare digital al UE: Standarde fără precedent pentru companiile online

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 5 iulie 2022

Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA) și Actul legislativ privind piețele digitale (DMA) au fost adoptate marți, 5 iulie, de Parlamentul European. Noul cadru de reglementare digital al UE ar urma să stabilească standarde fără precedent pentru companiile din mediul online, ce vor fi nevoite să acționeze în cadrul unei piețe digitale deschise și competitive, potrivit unui comunicat transmis de instituție.

DSA a fost adoptat cu 539 de voturi „pentru”, 54 „împotrivă” și 30 de abțineri, în timp ce DMA a fost adoptat cu 588 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 31 de abțineri.

Cele două propuneri legislative urmăresc să abordeze efectele pe care le are industria tehnologică asupra societății și economiei prin stabilirea unor standarde clare privind modul în care acestea funcționează și furnizează servicii în Uniunea Europeană, în conformitate cu drepturile și valorile fundamentale ale Uniunii”, potrivit comunicatului citat.

DMA ar urma să fie adoptat de Consiliul European în luna iulie, iar DSA ar urma să fie adoptat în septembrie. Ulterior, cele două acte vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE și vor intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Actele legislative vor da putere Comisiei Europene să facă investigații de piață și să impună amenzi de până la 10% din cifra de afaceri mondială sau 20% dacă neregulile sunt repetate.

Actul legislativ privind serviciile digitale (DSA)

Actul privind serviciile digitale are ca scop să împiedice răspândirea conținutului ilegal sau dezinformării în mediul online, stabilind obligații clare pentru rețelele de socializare sau piețele online.

În cazul platformelor online foarte mari, ce au peste 45 de milioane de utilizatori lunar, acestea vor fi monitorizate de Comisia Europeană și vor fi nevoite să respecte obligații mai stricte.

Ele includ prevenirea riscurilor sistemice (cum ar fi diseminarea conținutului ilegal, dar și efectele negative asupra drepturilor fundamentale, asupra proceselor electorale și asupra violenței bazate pe gen sau asupra sănătății mintale) și fac obiectul unor audituri independente.

Aceste platforme vor trebui să le ofere utilizatorilor și opțiunea de a refuza recomandări bazate pe crearea de profiluri. De asemenea, ele vor trebui să faciliteze autorităților și cercetătorilor agreați accesul la datele și algoritmii lor”, arată sursa citată.

Ce obligații prevede DSA:

  • „noi măsuri pentru a combate conținutul ilegal online și obligația platformelor de a interveni rapid, respectând în același timp drepturile fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare și protecția datelor;
  • o mai bună trasabilitate și controale ale comercianților pe piețele online pentru a garanta că produsele și serviciile sunt sigure; inclusiv inițierea unor verificări aleatorii pentru a se asigura că nu reapar conținuturile ilegale;
  • o mai mare transparență și responsabilitate a platformelor, de exemplu prin furnizarea de informații clare despre modul în care se moderează conținutul sau despre folosirea algoritmilor pentru a recomanda conținuturi (așa-numitele „sisteme de recomandare”, bazate pe preferințele utilizatorilor și pe istoricul conținuturilor accesate în timp); utilizatorii vor putea contesta deciziile de moderare a conținutului;
  • interzicerea practicilor înșelătoare și a anumitor tipuri de publicitate direcționată, cum ar fi anunțurile publicitare care vizează copiii și cele bazate pe date sensibile. Vor fi interzise așa-numitele „elemente de design manipulator” (dark patterns) și practicile înșelătoare menite să manipuleze alegerile utilizatorilor”

Actul legislativ privind piețele digitale (DMA)

Actul privind piețele digitale (DMA) stabilește o serie de obligații pentru platformele online mari, ce acționează în calitate de „controlori ai fluxului de informație” pe piața digitală, pentru a asigura un mediu de afaceri echitabil și mai multe servicii pentru consumatori, potrivit Parlamentului European.

Obligațiile și interdicțiile stabilite de DMA

Obligații:

  • „să le permită terților să interopereze cu serviciile lor, ceea ce înseamnă că platformele mai mici vor putea solicita ca platformele de mesagerie dominante să le permită utilizatorilor lor să facă schimb de mesaje, să trimită mesaje vocale sau fișiere de la o aplicație de mesagerie la alta. Acest lucru le va oferi utilizatorilor o gamă mai largă de opțiuni și va evita așa-numitul „efect de blocare” atunci când sunt limitați la o singură aplicație sau platformă;
  • să le permită utilizatorilor comerciali să acceseze datele pe care le generează pe platforma controlorului fluxului de informație, să își promoveze propriile oferte și să încheie contracte cu clienții lor în afara platformei oferite de controlor.

Interdicții:

  • să își clasifice propriile servicii sau produse într-un mod mai favorabil pe platformele proprii (concept cunoscut ca „autofavorizare”) comparativ cu alte părți terțe;
  • să împiedice utilizatorii să dezinstaleze cu ușurință orice software sau aplicație preîncărcată sau să utilizeze aplicații sau magazine de aplicații terțe;
  • să prelucreze datele cu caracter personal ale utilizatorilor pentru publicitate direcționată, cu excepția cazului în care se obține în mod explicit consimțământul lor”

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 83338 additional Information on that Topic: mainnews.ro/parlamentul-european-a-adoptat-noul-cadru-de-reglementare-digital-al-ue-standarde-fara-precedent-pentru-companiile-online/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW