Friday, February 3, 2023
Jurnalism corect


City Insurance a intrat în atenția Parchetului General. Prejudiciul din dosar, 28 de milioane de euro – SURSE

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 septembrie 2021

Procurorii Parchetului General, ajutați de polițiștii economici, ridică înscrisuri joi, 23 septembrie, de la City Insurance, compania de asigurări aflată în pragul falimentului, potrivit unui comunicat transmis de instituție. Prejudiciul din dosar s-ar ridica la 28 de milioane de euro, relatează surse Main News. 

Precizăm că ridicarea de obiecte și înscrisuri se realizează în contextul instrumentării unui dosar penal având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de delapidare, prev. de art. 295 Cod penal, bancrută frauduloasă, prev. de art. 241 Cod penal, spălare de bani, prev. de art. 49 din Legea nr. 129/2019, fals informatic, prev. de art. 325 Cod penal, fals intelectual, prev. de art. 321 Cod penal, fals în înscrisuri sub semnătură privată, prev. de art. 322 Cod penal, și uzul de fals, prev. de art. 323 Cod penal”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Dosarul deschis de procurorii Parchetului General ar veni în urma unei plângeri făcută la începutul anului de Nicu Marcu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și ar viza mai multe persoane din conducerea City Insurance, printre care și Dan Odobescu, relatează surse apropiate anchetei.

Un alt dosar penal a fost deschis de DNA, potrivit unui răspuns transmis de parchetul anticorupție la solicitarea Main News, după ce un angajat al ASF a sesizat, pe 11 ianuarie, posibile infracțiuni de corupție din partea structurilor de conducere ale ASF, ce ar fi condus și la situația actuală a City Insurance.

Urmărirea penală se desfășoară cu privire la faptă (“in rem”), pentru săvârșirea unor presupuse fapte de abuz în serviciu. În acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a precizat DNA, la solicitarea Main News.

CITEȘTE ȘI: Premierul Cîțu a cerut mai multe anchete pentru a afla cum a ajuns City Insurance în pragul falimentului

Context

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat vineri, 17 septembrie, că respinge planul de finanțare pe termen scurt și planul de redresare pentru City Insurance.

Totodată, a decis retragerea autorizației de funcționare a companiei, a constatat starea de insolvență și a anunțat deschiderea procedurii falimentului împotriva societatății.

„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) din România aduce la cunoștință că, dat fiind faptul că nu a fost făcută dovada documentată a modului în care Societatea de Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A. va deține permanent fonduri proprii eligibile pentru a acoperi cerința de capital de solvabilitate (SCR) și cerința de capital minim (MCR), precum și lipsa fondurilor proprii de bază eligibile să acopere pragul absolut al MCR, valoarea SCR calculată și valoarea MCR calculată, (…), dată fiind și inexistența vărsământului la capitalul social, în urma analizării modului de îndeplinire a măsurilor dispuse prin Decizia A.S.F. nr. 714/2021, respectiv Decizia A.S.F. nr. 724/2021, a rezultat că Planul de finanțare pe termen scurt și Planul de redresare sunt în mod evident neadecvate și nu asigură restabilirea situației financiare a societății și, pe de o parte, solvabilitatea societății este în continuă deteriorare iar, pe de altă parte, societatea se află în incapacitate vădită de plată.

În consecință, pentru protejarea asiguraților, Consiliul A.S.F. a decis:

– retragerea autorizației de funcționare a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., în conformitate cu prevederile art. 110 din Legea nr. 237/2015, constatarea stării de insolvență a Societății Asigurare-Reasigurare City Insurance S.A., astfel cum este definită de art. 5 alin. (1) pct. 31 lit. a) și lit. b) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, cu modificările și completările ulterioare și promovarea de către A.S.F. a cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societății, conform dispozițiilor art. 249 din legea referită”, este anunțul ASF făcut vineri.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW