Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Parlamentul a devenit scena certurilor și jignirilor între aleși. Cum percep cetățenii circul din Legislativ / Explicațiile unui sociolog

By Diochetanu Andreea , in Politic Stirile zilei , at 13 februarie 2022

Săptămâna care se încheie a fost marcată de mai multe certuri și schimburi de replici între parlamentari. Luni, ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost bruscat de George Simion, co-președintele AUR, chiar la tribuna Parlamentului. Marți, Simion a avut un schimb de replici și cu social-democratul Alfred Simonis. Nici ziua de miercuri nu a fost lipsită de jigniri între politicieni, odată cu schimbarea regulamentului Camerei Deputaților, în ședință aleșii folosind apelative precum „naziști” sau „maimuță”.

Main News a stat de vorbă cu sociologul Alfred Bulai, pentru a înțelege cum percep cetățenii circul din Parlament, dar și cum a ajuns Legislativul să fie scena unor comportamente și limbaj reprobabile. Alfred Bulai este conf. univ. dr. la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), unde este director al departamentului Sociologie.

„Le place. Simplu. Sunt niște televiziuni de știri care dau doar violențe și care au audiență, din această cauză. Asta este societatea românească și presa. Știrea negativă este o știre bună. Nu e chiar atât de dramatic, mai ales că nu se întâmplă doar în Parlamentul nostru. Nu este atât de șocant. În general, parlamentarii sunt foarte vocali în toate societățile democratice.

Că pot fi mai civilizați (parlamentarii – n.red.) este o altă discuție, dar nu e nimic atât de ieșit din tipare. Că ăsta e limbajul… ăsta este limbajul politicii în România, dar nu numai în România. Acuzele că sunt fasciști, să ne uităm la campania lui Obama, cum a făcut-o cu Hilary Clinton, în campania internă, pentru nominalizare, la primul mandat al lui Obama. Da, nu este civilizat, indiscutabil, dar presa le adoră. Ca dovadă cât s-a scris despre scandal. Despre lucrurile bune pe care le fac politicienii nu prea se scrie”, a declarat pentru Main News sociologul.

Alfred Bulai a amintit și de episodul similar care a avut loc între liderul AUR și primarul general al Capitalei, Nicușor Dan.

„(…) Domnul Simion nu a făcut nimic altceva decât ceea ce a făcut cu Nicușor Dan. Este o violență simbolică (…) dar acum, cu Virgil Popescu, el e membru de partid, e la putere, l-a apărat cineva. Pe Nicușor Dan nu l-a apărat nimeni. A fost încurajat. De ce? Pentru că scena cu Nicușor Dan a circulat foarte mult pe internet și i s-a cultivat ideea (lui George Simion – n.red.) că acesta este un mod de a face politică, pentru că el a fost felicitat de foarte mulți oameni, nu neapărat de la el din partid. Este încurajat de media. Până una alta, cea mai mare a populației și exagerează. Nu a fost agresiune. Mitocănie, da, dar nu agresiune”, a mai explicat sociologul.

În opinia sociologului, o altă exagerare a fost și autosesizarea Parchetului General în acest caz.

„Este o exagerare (…) se trezește Parchetul să se autosesizeze. Noaptea minții! Sunt o mie de cazuri în care vedem vedem oameni amărâți hărțuiți, iar Parchetul și lumea n-are nicio plângere. Am văzut la televizor, o femeie săraca intrase îin mașină, i-a tras unul un șut în mașină, i-a rupt oglinda. „Da, dar femeia nu a făcut plângere”. Atunci de ce nu te autosesizezi? Dacă nici aia nu e agresiune… Aia ce e? (…) Nu aș avea nimic dacă s-ar autosesiza în toate cazurile, de fiecare dată, nu doar selectiv, când este cineva implicat din zona politică”, a mai apreciat Alfred Bulai.

Context

Parlamentul României pare că se transformă într-un teatru al absurdului după ce luni, 7 februarie, la dezbaterea moțiunii simple ce a fost depusă împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, George Simion l-a întrerupt pe oficial din discurs și l-a bruscat, totul petrecându-se sub privirile deputaților.

Marți, 8 februarie, George Simion a fost implicat într-o nouă altercație, verbală de această dată.

Apoi, un nou scandal a avut loc miercuri dimineață, 9 februarie, în Parlament, la sedinţa Comisiei de regulament din Camera Deputaţilor. Membrii comisiei s-au întrunit pentru a modifica regulamentul Camerei, astfel încât parlamentarii să fie sancționați mai dur în cazul în care jignesc sau sunt agresivi cu alți colegi de-ai lor.

Nici această ședință nu a fost lipsită de scandal, un schimb de replici având loc între Ciprian-Titi Stoica, deputat AUR, și Alfred Simonis, liderul grupului PSD din Camera Deputaților.

„Exact cei care încearcă să impună acest regulament aduc jigniri. Am auzit acolo cuvinte precum maimuţă, naziști. Şi teroretic, pentru spusele unui parlamentar, trebuie tot partidul sancţionat”, a declarat atunci jurnaliștilor George Simion.

Întrebat cine a folosit cuvântul „nazist”, co-președintele AUR a replicat: „Pe live, Titi Stoica a folosit către ceilaţi membri ai comisiei termenul de nazişti și Alfred Simonis către Ciprian Titi Stoica termenul de maimuţă. Ăsta este nivelul”.

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 92706 additional Info to that Topic: mainnews.ro/parlamentul-a-devenit-scena-certurilor-si-jignirilor-intre-alesi-cum-percep-cetatenii-circul-din-legislativ-explicatiile-unui-sociolog/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More to that Topic: mainnews.ro/parlamentul-a-devenit-scena-certurilor-si-jignirilor-intre-alesi-cum-percep-cetatenii-circul-din-legislativ-explicatiile-unui-sociolog/ […]

  • … [Trackback]

    […] Here you will find 83806 additional Info to that Topic: mainnews.ro/parlamentul-a-devenit-scena-certurilor-si-jignirilor-intre-alesi-cum-percep-cetatenii-circul-din-legislativ-explicatiile-unui-sociolog/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *