Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Parlamentul a aprobat noua Strategie Națională de Apărare a Țării

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 30 iunie 2020 Etichete: , , ,

Senatorii şi deputaţii au aprobat, marţi, în plenul reunit, Strategia Naţională de Apărare a Ţării pentru perioada 2020 – 2024, document transmis de preşedintele Klaus Iohannis, informează AGERPRES.

S-au înregistrat 311 de voturi ‘pentru’, 4 ‘împotrivă’ şi 38 de abţineri.

Documentul programatic caută să definească imperativele de politică externă și securitate ale României pentru următorii cinci ani. Fără să fie ierarhizate, în strategie sunt enumerate amenințări legate de Federația Rusă, efectele pandemiei COVID-19 și volatilitatea mediului de securitate din Balcanii de Vest. Riscurile pivotează pe securitatea regională care ar putea fi afectată de tentația așa-numită iliberală sau de balansarea către est a Republicii Moldova. Principalele vulnerabilități identificate de șeful statului în document sunt acțiunile de deturnare a actului de decizie, întârzierea în derularea programelor de înzestrare ale armatei sau reziliența redusă a sistemului medical. Tema corupției a fost eliminată din categoria vulnerabilităților, ca urmare a deciziilor Curții Constituționale în baza cărora serviciile de informații nu trebuie să participe la obținerea de probe în cooperare cu Ministerul Public.

Sub sloganul „Împreună, pentru o Românie sigură și prosperă într-o lume marcată de noi provocări”, noua strategie cu un sumar al principalelor idei care se vor regăsi în corpul său.

Uniunea Europeană, NATO și Parteneriatul Strategic cu SUA sunt considerate „fundamente” ale politicii externe a României.

Totodată, securitatea în regiunea Mării Negre rămâne definită ca fiind de mare importanță. România își propune ca obiectiv stingerea conflictelor din acest areal.

Obiectivele naționale

Din perspectivă internă, obiectivele vizează creșterea capacității de apărare, creșterea nivelului de reziliență în raport cu riscurile și amenințările și consolidarea culturii de securitate în rândul populației. De asemenea, se face referire la creșterea sprijinului statului român pentru „diaspora”, un termen ce nu cuprinde și românii din comunitățile istorice din jurul României.

Pe componenta externă, obiectivele urmăresc consolidarea capacității de răspuns pe flancul estic al NATO, în colaborare că țările partenere, în special cu SUA. De asemenea, se va urmări „susținerea parcursului european al Republicii Moldova”, formulă ușor ambiguă utilizată și în strategia precedentă.

Evaluarea mediului de securitate

Principalele tendințe din mediul internațional sunt mapate în cel de-al doilea capitol al strategiei. „Potențialul substanțial de reconfigurare a relațiilor dintre actorii cu interese globale, cu efecte directe asupra stabilității sistemului internațional” este de fapt o referire fără subiect și predicat la apariția unui sistem internațional bipolar, în care SUA și China sunt principalii actori.

Citește aici Strategia Națională de Apărare 2020 – 2024

Sursa foto: Inquam photos/ George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *