Monday, May 20, 2024
Jurnalism corect


Parlamentarii ruși îi cer președintelui Vladimir Putin să recunoască independența regiunilor Donetsk și Lugansk

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 februarie 2022

Duma de Stat a Federației Ruse a aprobat marți, 15 februarie, proiectele de rezoluție pentru recunoașterea independenței republicilor Donetsk și Lugansk, documente ce urmează să fie trimise președintelui Vladimir Putin, relatează agenția de știri RIA

Proiectele au fost prezentate de parlamentarii Partidului Comunist din Federația Rusă pe 19 ianuarie, fiind vorba de o serie de documente care îi cer președintelui Vladimir Putin să recunoască independența celor două regiuni ocupate de separatiștii pro-ruși, încă din 2014.

Totodată, rezoluțiile propun demararea unor negocieri pentru a stabili un cadru juridic ce ar reglementa relațiile interstatale și aspectele cooperării și asistenței reciproce între cele 2 regiuni din Ucraina și Federația Rusă.

Președintele Camerei Inferioare, Viaceslav Volodin, a acuzat Statele Unite ale Americii și NATO că escaladează conflictul și Ucraina că nu respectă acordurile de la Minsk, menționând că ar reprezenta amenințări pentru viața și siguranța cetățenilor ruși din Donetsk și Lugansk.

Potrivit Kiev Independent, sunt șanse mici ca Vladimir Putin să accepte rezoluțiile propuse de Duma de Stat, întrucât recunoașterea independenței celor două regiuni din Ucraina ar încălca acordurile de la Minsk, menționate de președintele Rusiei în discuțiile cu liderii europeni.

Context

Când fostul președinte al Ucrainei, Viktor Yanukovich, a refuzat să semneze pactul politic și economic cu Uniunea Europeană în anul 2013, cetățenii din întreaga țară au ieșit în stradă și au denunțat apropierea sa de Federația Rusă, în încercarea de a face autoritățile de la Kiev să înțeleagă că își doresc să lase în urmă orice relație cu Estul și să înceapă un nou capitol, de data asta alături de Europa.

Intervenția forțelor de ordine a dat startul uneia dintre cele mai sângeroase mișcări de stradă, iar ceea ce avea să fie doar un protest pașnic s-a transformat într-o revoluție. Sute de protestatari au fost uciși atunci de gloanțele celor care ar fi trebuit să îi protejeze, iar alte mii au fost rănite în ciocnirile violente.

Deși, într-un final, Yanukovich a demisionat, țara a fost slăbită din toate punctele de vedere. A fost contextul potrivit ce i-a permis Federației Ruse să profite, separatiștii pro-ruși începând la rândul lor mai multe acțiuni de protest, încheiate cu implicarea armatei ruse și anexarea Crimeei și a regiunilor Donetsk și Lugansk.

La finalul săptămânii, oficialii Statelor Unite ale Americii au avertizat că o posibilă invazie a Ucrainei ar urma să aibă loc pe 15 februarie. Mesajul a fost preluat de mai mulți lideri occidentali, inclusiv de premierul Marii Britanii, Boris Johnson.

Data nu ar fi fost aleasă întâmplător, întrucât atunci are loc o întâlnire a Dumei de Stat din Federația Rusă, unde va fi discutată problema independenței celor două regiuni ocupate încă din 2014, Donetsk și Lugansk.

Generalul Ștefan Dănilă a explicat, pentru Main News, că scenariul este asemănător cu anul 2014, când Rusia a anexat Crimeea.

Posibil ca serviciile de informații americane să fi considerat că este același scenariu și Duma de Stat doar va valida din punct de vedere strict formal ocuparea acelei zone și trecerea forțelor armate ruse în apărarea unui aliniament în interiorul Ucrainei, care să excludă din Ucraina zona separatistă”, a explicat Ștefan Dănilă, pentru Main News.

În paralel, Ministerul rus al Apărării a anunțat că își va retrage o parte din trupele concentrate în jurul graniței cu Ucraina.

CITEȘTE ȘI: Estul Europei, la un pas de război / Cât de mari sunt șansele unui conflict armat între Ucraina și Rusia? Ce spun experții

Sursă foto: Pixabay

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW