Sunday, May 19, 2024
Jurnalism corect


Parchetul General, detalii despre dosarul în care a fost cercetat Dan Vîlceanu. De ce a fost clasată cauza

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 19 august 2021

Parchetul General (PÎCCJ) a clasat pe 8 februarie dosarul în care Dan Vîlceanu a fost suspectat de evaziune fiscală, spălare de bani și constituirea unui grup infracțional organizat, transmit anchetatorii într-un răspuns la o solicitare Main News.

În sarcina persoanei cercetate s-a reţinut că în perioada 2014 – 2016, respectiv 2008 – 2016 cele două societăţi comerciale la care era administrator ar fi evidențiat în documentele contabile cheltuieli care nu au la bază operațiuni reale. Cercetările s-au efectuat cu urmărirea penală dispusă faţă de suspect”, se arată în răspunsul dat de PÎCCJ la solicitarea Main News.

Ulterior, procurorii au constatat că faptele de care era acuzat actualul ministru al Finanțelor nu există.

De asemenea, în dosar, față de alte persoane, s-a dispus disjungerea cauzei și declinarea acesteia la o altă structură de parchet, potrivit competenței materiale și teritoriale, cu privire la infracțiunile prev. și ped. de art. 9 alin. l lit. c din Legea nr.241/2005 , art. 29 din Legea nr. 656/2002 și art. 367 din Codul penal”, a precizat sursa citată.

Context

Inspectorii ANAF Gorj au făcut un control în anul 2019 la firma Trefo SRL, deținută de părinții deputatului Dan Vîlceanu, după ce au primit mai multe sesizări din alte județe, ce ar fi indicat un comportament de tip fantomă din partea unor firme care livrau materie primă către Trefo Rovinari, printre care se numără și două firme administrate de actualul ministru, potrivit unei anchete publicată de România Liberă la începutul anului 2020.

Facturile înregistrate de firma Trefo SRL ar fi fost incomplete, nu conțineau caracteristicile mărfurilor aprovizionate sau datele celor care au întocmit facturile și ar fi conținut informații eronate în legătură cu mijloacele de transport al bunurilor. ANAF arăta atunci că ar exista suspiciunea că firma deținută de familia lui Vîlceanu ar fi recurs la aceste metode pentru a diminua impozitul pe venit și TVA-ul.

Actualul ministru al Finanțelor a lucrat ca director economic pentru firma deținută de familia sa și ar fi închiriat în anul 2017 un autoturism marca BMW X5 de la Trefo SRL, în timp ce inspectorii fiscali susțineau că nu există dovezi care să ateste că mașina ar fi fost folosită în scop exclusiv economic, deși TVA-ul aferent achiziției ar fi fost dedus la 50%.

Dan Vîlceanu și-a depus jurământul și a preluat funcția de ministru al Finanțelor miercuri, 18 august, după ce a primit un vot favorabil în ședința Biroului Politic Național al PNL din aceeași zi.

Numele deputatului a fost vehiculat în spațiul public drept înlocuitorul lui Nazare la Finanțe, imediat după ce acesta din urmă a fost revocat de premier, la finalul lunii iunie, Vîlceanu fiind considerat unul dintre apropiații premierului Florin Cîțu.

Dan(n.r. Vîlceanu) este prietenul și colegul meu, de când am intrat în Parlament, în 2016!”, scria Florin Cîțu, în mesajul de felicitare după alegerile PNL Gorj de la începutul lunii iulie, câștigate de Dan Vîlceanu.

Șef al liberalilor din Gorj, Dan Vîlceanu este de profesie economist. Înainte de a intra în PNL, el a făcut parte din PD-L și TSD (Tineretul Social Democrat).

Sursă foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW