Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Parchetul European, descinderi în București, Iași, Vaslui și Ilfov, într-o anchetă privind fraude IT

By Ana Teșcan , in Justitie Stirile zilei , at 1 februarie 2024

Șapte percheziții ale Parchetului European (EPPO) au avut loc miercuri, 31 ianuarie, într-o anchetă privind o fraudă de 2 milioane de euro în proiecte IT. Două persoane au fost reținute, inclusiv principalul suspect, iar alte patru au fost plasate sub control judiciar, a anunțat parchetul condus de Laura Kovesi.

Perchezițiile au avut loc în mai multe locații din România, inclusiv în orașul București și județele Iași, Vaslui și Ilfov.

Potrivit anchetatorilor, este vorba despre o companie care a solicitat fonduri nerambursabile de până la 2 milioane de euro (10.953.924 RON) pentru un proiect IT de dezvoltare a soluțiilor software inovatoare („PIST – Platformă Inovatoare pentru Tranzacții Financiare Rapide și Sigure”). Beneficiarul proiectului ar fi depus documente false sau inexacte pentru servicii și bunuri care nu au fost niciodată livrate sau achiziționate, precum și contracte de muncă cu persoane care nu ar fi fost în realitate angajate, obținând astfel în mod nejustificat fonduri de 1 milion de euro din bugetul UE.

Conform probelor, acțiunile companiilor înregistrate în România, suspectate de activități criminale, au fost transferate către cetățeni moldoveni și cetățeni din Italia, în scopul de a împiedica posibilele investigații.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii