Judecătoarea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu, după ce instanța a suspendat recuperarea prejudiciului: „ Este un semnal manifest al disoluţiei statului de drept în România”
Camelia Bogdan, judecătoarea care l-a condamnat definitiv la 10 ani de închisoare pe patronul trustului Intact, Dan Voiculescu, s-a declarat nemulțumită de decizia Tribunalului București prin care a fost suspendată recuperarea prejudiciului în acest caz.
Cu toate acestea, subliniază Camelia Bogdan, care a fost exclusă din magistratură în urmă cu doi ani, decizia nu are vreun efect practic întrucât, spune ea, statul român nu avea de gând să recupereze prejudiciul din dosarul lui Voiculescu.
„Faptul că se suspendă executarea nu are vreo semnificaţie practică, deoarece autorităţile române nu mai intenţionau oricum să mai recupereze vreun cent de la domnul Dan Voiculescu, deşi măsurile de siguranţă nu se prescriu. Nici spălarea banilor cu caracter autonom derivând din delapidarea banilor fostei Securităţi prin Crescent, a cărui procură a rămas la domnul Dan Voiculescu până la condamnarea definitivă, nu se prescrie, deoarece spălarea are loc în formă continuă din 1990 până în prezent. Suspendarea executării unei decizii definitive în materia spălării banilor este într-adevăr un semnal manifest al disoluţiei statului de drept în România, stat care doreşte şi ai cărui cetăţeni oneşti merită aderarea la OCDE. Mă bucur că DNA are un termen de contestare a suspendării măsurii, însă eu oricum nu voi ezita să solicit daune punitive în noul proces intentat la CEDO, la nivel internaţional evocându-se necesitatea unor remedii mai puternice pentru compensarea victimelor infracţiunilor de corupţie. Apărarea principiilor atatului de drept este imperativă deoarece nu există alt fundament pentru buna guvernare a României. Or, respectarea independenţei judecătorilor specializaţi în soluţionarea cauzelor de corupţie şi a hotărârilor definitive pronunţate de aceştia sunt condiţii sine qua non pentru ca România să se manifeste ca un stat de drept”, a declarat Camelia Bogdan, într-un interviu acordat publicației Epoch Times.
Tribunalul București a suspendat recuperarea prejudiciului în dosarul lui Dan Voiculescu
Tribunalul București a decis vineri suspendarea recuperării prejudiciului în dosarul patronului trustului Intact, Dan Voiculescu, notează G4Media.ro. Decizia nu este definitivă.
În anul 2014, Dan Voiculescu, turnător la fosta Securitate sub numele de cod „Felix”, a fost condamnat definitiv, la 10 ani de închisoare cu executare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA). În același dosar au mai fost condamnați și Gheorghe Mencinicopschi, fostul director al ADS, Corneliu Popa și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș.
Potrivit instanței, ICA a fost subevaluată în mod intenționat la cumpărare, iar Dan Voiculescu i-a influențat, în acest scop, pe ceilalți inculpați din dosar. 3,6 hectare de teren și un hectar de construcții în Băneasa au fost cumpărate de Dan Voiculescu la un preț de 75 de ori mai mic decât cel real, au dovedit procurorii.
Potrivit sentinței finale, statul are de recuperat 60 milioane de euro de la toti cei inculpați în dosarul ICA. În acest sens, s-a dispus sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia, însă, în 2020, statul reușise să recupereze doar vreo 9 milioane de euro.
Antena Group a cumpărat fostul sediu al ICA
Pe 8 septembrie 2019, Antena Group a cumpărat fostul sediu al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) cu 10 milioane de euro, confiscat de la Dan Voiculescu în baza sentinței de condamnare la 10 ani de închisoare.
Tranzacția a avut loc pe 20 august 2019, când a fost cea de-a patra licitație pentru vânzarea imobilului de 29.220 mp de pe strada Gârlei 1D (fostul sediu al ICA).
Dacă inițial ANAF și Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) cereau pe clădire 76 de milioane de lei fără TVA, la a 4-a licitație suma de pornire a fost 51 de milioane de lei fără TVA.
Potrivit site-ului ANABI, ANAF- Direcția Generală a Vămilor a solicitat fostul sediu ICA în cadrul unei proceduri de reutilizare publică, însă, pe 13 mai, ANAF condusă pe vremea aceea de Mihaela Triculescu, „omul lui Darius Vâlcov și Liviu Dragnea”, a renunțat fără să dea vreo explicație la cererea de solicitare a fostului sediu ICA.
Suma respectivă nu s-a scăzut din prejudiciul de 60 de milioane de euro din dosarul ICA.
Sursa foto: Inquam Photos / Raul Ștef
Comentarii