Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, amenință să dea în judecată Comisia Europeană

By Stratulat Anca , in Fara categorie , at 13 mai 2024

Procurorii europeni de top – care investighează acuzațiile de infracțiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre Ursula von der Leyen și directorul general al Pfizer – amenință acum Comisia Europeană cu acțiuni în justiție.

La 9 aprilie, Laura Codruța Kövesi, care conduce Parchetul European (EPPO) – însărcinat cu investigarea infracțiunilor financiare grave care afectează interesele UE – a luat măsura neobișnuită de a lansa o așa-numită „procedură de soluționare amiabilă” cu Comisia. Acesta este ultimul pas juridic înainte de litigii și, dacă nu se ajunge la un acord, lupta ar putea ajunge până la Tribunalul UE.

Procurorii se tem că nu-și vor putea face treaba în mod corespunzător dacă Comisia va pune în aplicare un plan de reducere a bugetului său – o măsură anunțată în februarie și care a fost o surpriză, susține EPPO.

La începutul lunii aprilie, Kövesi, șeful EPPO, a trimis o scrisoare către trei înalți funcționari din cadrul Comisiei, în care susținea că acțiunile Comisiei împiedică eficiența EPPO prin presiuni asupra bugetului său, în special în ceea ce privește cheltuielile IT. Atunci când EPPO a fost înființat în vara anului 2021, Comisia s-a angajat să furnizeze sprijin IT pe termen nelimitat. Cu toate acestea, Comisia a informat acum EPPO despre intenția sa de a retrage acest sprijin, care se ridică la aproximativ 5 milioane de euro, conform estimărilor EPPO.

„Decizia unilaterală (…) de a pune capăt, la 31 decembrie 2024, furnizării serviciilor menționate către EPPO riscă ca parchetul independent al Uniunii să se afle în imposibilitatea de a-și îndeplini sarcinile și de a-și îndeplini misiunea”, a scris Kövesi, adăugând că „este de datoria Comisiei să se abțină de la orice măsură care ar putea pune în pericol atingerea obiectivului tratatului încredințat EPPO de a combate infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii”.

EPPO, o instituție relativ nouă, dar crucială, se confruntă cu mai mult decât o simplă reducere a bugetului IT. Acesta joacă un rol vital în conducerea investigațiilor transfrontaliere privind organizațiile criminale care vizează fondurile UE, ceea ce este considerat o amenințare majoră pentru UE. În 2023, EPPO a raportat o creștere semnificativă a investigațiilor, în special în ceea ce privește cazurile de fraudă care implică Fondul de redresare și de reziliență al UE, totalizând peste 200 de anchete.

Acest mecanism vizează sprijinirea redresării economice post-Covid cu fonduri de peste 800 de miliarde de euro. Implicarea EPPO în cazuri de profil înalt, cum ar fi investigația Ursulei von der Leyen, subliniază și mai mult importanța sa. Cu toate acestea, în ciuda investigațiilor în curs de desfășurare, nu a fost depusă încă nicio acuzație în legătură cu aceste cazuri.

„Comisia a răspuns EPPO în termenul stabilit pentru o soluționare pe cale amiabilă”, a declarat un purtător de cuvânt. „În răspunsul său, Comisia și-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile IT ale EPPO în viitorul apropiat, în condiții specifice. Nu putem face alte comentarii”.

Comisia a respins acuzațiile de interferență în independența EPPO, afirmând că sprijină în permanență activitățile EPPO și negând orice legătură între deciziile sale bugetare și investigațiile EPPO. În ciuda acestei dezmințiri, tensiunea dintre cele două instituții a crescut.

Este neobișnuit ca o instituție a UE să amenințe Comisia că o va da în judecată, dar tensiunea a început să crească.

Kövesi, prin declarații publice și printr-o scrisoare deschisă adresată deputaților europeni, a solicitat în mod constant Comisiei să își reconsidere decizia de a reduce în mod semnificativ sprijinul acordat EPPO, în special în contextul implicării biroului în cazuri de mare importanță, inclusiv o investigație privind achiziția de vaccinuri anti-Covid de către Ursula von der Leyen.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Comentarii