Wednesday, January 20, 2021
Jurnalism corect


Parchetul din Cluj a clasat dosarul privind împărtășania cu o singură linguriță. Care este explicația

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 20 mai 2020 Etichete: , , , ,

Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca a clasat dosarul privind împărtășania cu singură linguriță de la Catedrala Mitropolitană, concluzionând că „împărtășirea mai multor persoane cu aceeași linguriță nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2”, transmite clujust.ro.

„Împărtăşirea credincioşilor s-a realizat în conformitate cu canoanele şi practica liturgică creştin ortodoxă[1] , respectiv prin folosirea unei linguriţe, cu care preotul slujitor a luat din potir Sfânta Împărtăşanie şi a oferit-o fiecărui credincios. Potrivit dicţionarului de termeni teologici[2] , linguriţa ca obiect de cult este o linguriţă din aur sau argint, având la capăt o cruciuliță, fiind utilizată la împărtăşirea credincioşilor în cadrul Sfintei Taine a Euharistiei. Prima enumerare a linguriţei printre Sfintele Vase din Altar a fost făcută în secolul al IX-lea, în cadrul Canonului 10 al Sinodului de la Constantinopol (861 d.Hr.).

În modalitatea descrisă mai sus au fost cuminecaţi din patru potire, fiecare cu linguriţa aferentă, un număr de câteva zeci de credincioşi, de diverse vârste, femei şi bărbaţi, fiind anterior așezați pe patru şiruri, cu păstrarea unei distanţe de 1 m între indivizi,” arată ordonanța procurorului.

Printre cei cinci denunțători se numără deputatul USR Emanuel Ungureanu și avocata Dana Bizo din Baroul Cluj, care au susținut că „gestul reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe aduce grave atingeri sănătăţii populaţiei”.

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *