Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


SUA susține că Rusia ar fi cerut Chinei asistență militară și economică pentru războiul din Ucraina

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 14 martie 2022

UPDATE Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al diplomației chineze, a negat informațiile publicate de CNN.

În ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China(…)Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil”, a spus Zhao Lijian, în timpul unei conferințe de presă susținută luni, citat de Hotnews.ro.

Știrea inițială

Federația Rusă ar fi cerut Chinei să acorde asistență militară și economică pentru războiul din Ucraina, relatează CNN, citând doi oficiali americani.

Unul dintre oficialii americani citați de CNN susține că oficialii Federației Ruse și cei ai Chinei ar fi abordat acest subiect după ce Rusia a invadat Ucraina. Acesta a precizat și că partea chineză a transmis un răspuns, fără să ofere detalii în acest sens.

Liu Pengyu, purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington DC, a menționat că „nu a auzit vreodată” că o astfel de discuție ar fi avut loc între autoritățile celor două țări.

În schimb, reprezentantul părții chineze a transmis că situația din Ucraina „este neliniștitoare” și că țara pe care o reprezintă va continua să ofere asistență pentru a evita o criză umanitară.

Cea mai mare prioritate din acest moment este să prevenim ca situația să escaladeze sau să scape de sub control”, se mai arată în comunicatul semnat de purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington DC.

Luni, la Roma, are loc o întâlnire între Jake Sullivan, reprezentantul Administrației Biden pe probleme de securitate, și omologul său chinez, Yang Jiechi.

Urmărim îndeaproape situația, să vedem în ce măsură China chiar acordă orice formă de asistență, materială sau economică, Rusiei. Este una dintre îngrijorările noastre. Am transmis Beijingului că nu vom sta degeaba și nu vom permite niciunei țări să ajute Rusia să se recupereze după sancțiunile financiare”, a spus Jake Sullivan, duminică, înaintea de întâlnirea celor doi oficiali.

Context

Înainte de invazia Federației Ruse în Ucraina, Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul chinez, Xi Jinping, în deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing. Cei doi denunțau, atunci, acțiunile Statelor Unite ale Americii, dând impresia că vor crea o alianță împotriva Occidentului.

Numai că, după invazia Federației Ruse în Ucraina, China și-a temperat discursul. Ministrul chinez de Externe spunea, pe 25 februarie, că „suveranitatea și integritatea tuturor țărilor” trebuie respectate, menționând că principiul se aplică și Ucrainei.

China a mai punctat, atunci, că Ucraina trebuie să fie „o punte” între Vest și Est, nu „o frontieră unde se confruntă marile puteri globale”.

Un potențial ajutor dat de China Federației Ruse ar reprezenta un punct de cotitură în invazia din Ucraina, pentru că ar putea pune o presiune și mai mare pe forțele ucrainene și ar putea ajuta Rusia să își revină în urma sancțiunilor economice.

Sursă foto: President of Russia / Twitter

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Here you can find 14920 additional Information to that Topic: mainnews.ro/sua-sustine-ca-rusia-ar-fi-cerut-chinei-asistenta-militara-si-economica-pentru-razboiul-din-ucraina/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *