Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Pandemia de COVID-19 îi reunește la aceeași masă pe Ciolacu, Ponta și Tăriceanu / Proiect de lege pentru amânarea plății contribuțiilor sociale și a facturilor la utilități

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: , , , ,

Partidul Social Democrat, Pro România și ALDE au inițiat un proiect de lege care cuprinde o serie de facilități fiscale, printre care se numără amânarea plății contribuțiilor sociale și a facturilor la utilități. Inițiativa legislativă nu include și sursa de finanțare pentru măsurile propuse.

Proiectul legislativ semnat de Marcel Ciolacu, Victor Ponta și Călin Popescu Tăriceanu vine cu unele neclarități. În primul articol se specifică că va fi amânată, la cererea contribuabilului, operator economic contribuțiile aferente asigurărilor sociale, deși, potrivit OUG nr. 79/2017 majoritatea sumelor aferente contribuțiilor au căzut în sarcina angajatului. Cu alte cuvinte, proiectul nu face decât să încurajeze firmele să se finanțeze din sumele pe care ar trebui să le vireze din salariul brut al angajatului.

„La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuțiile de asigurări sociale  aferente veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite  la art. 146 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.”

Totodată, autorii textului de lege propun ca plata restanțelor să se facă eșalonat pe 12 luni, iar statul să asigure o scutire de jumătate din suma datorată.

”La cererea contribuabilului operator economic, plata contribuției de asigurări sociale pentru aceste 3 luni se va face eșalonat, în următoarele 12 luni ulterioare încetării facilității instituite la lit. a), în proporție de 50% din volumul total scadent.”

Inițiatorii propun și amânarea cu trei luni a plății Contribuției Asiguratorie pentru Muncă (CAM), care este singura contribuție socială rămasă în sarcina angajatorului, cota fiind de 2,25%.

”La cererea contribuabilului, operator economic, se amână la plată contribuția asiguratorie pentru muncă aferentă veniturilor din salarii și veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt definite la art. 219 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de 3 luni, începând cu luna martie 2020.”

Se solicită amânarea la plata a facturilor de utilități

De asemenea, proiectul cuprinde amânarea la plată a facturilor de utilități cu trei luni, iar restanța să fie eșalonată pentru următoare 12 luni.

„La cererea beneficiarului , persoane fizice și operatori economici , se amâna la plată, pentru o perioada de 3 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, plata serviciilor de utilități (apă, energie, gaze, salubritate, servicii telefonice și de internet, cablu TV) pentru toți beneficiarii de astfel de servicii de pe teritoriul României. (…) Furnizorii de servicii de utilități vor eșalona debitele restante fără a depăși raportul de 1/12 pe lună.” se mai arată în proiectul legislativ.

 

Sursa foto: Facebook / Marcel Ciolacu

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Read More Info here to that Topic: mainnews.ro/pandemia-de-covid-19-ii-reuneste-la-aceeasi-masa-pe-ciolacu-ponta-si-tariceanu-proiect-de-lege-pentru-amanarea-platii-contributiilor-sociale-si-a-facturilor-la-utilitati/ […]

  • … [Trackback]

    […] Find More Information here to that Topic: mainnews.ro/pandemia-de-covid-19-ii-reuneste-la-aceeasi-masa-pe-ciolacu-ponta-si-tariceanu-proiect-de-lege-pentru-amanarea-platii-contributiilor-sociale-si-a-facturilor-la-utilitati/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *