Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Păduri urbane cu bani din PNRR. În ce localități urmează să fie plantate

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 23 august 2024

Suceava, Mufatlar și Buzău sunt primele localități care vor avea păduri urbane în interiorul orașelor, finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. De asemenea, în cursul săptămânilor viitoare, Ministerul Mediului va aproba finanțări similare pentru alte șase localități – Buftea, Galați, București (Sectorul 1), Bistrița, Alba Iulia și Tulcea. 

Programul prin care se finanțează plantarea de mini-păduri în orașele României este deschis până la sfârșitul anului, iar suma totală acordată prin PNRR este de 30 milioane de euro.

„Îi felicit pe primarii din Suceava, Murfatlar și Buzău pentru că își înzestrează comunitățile cu noi „plămâni verzi”, care să le asigure locuitorilor un aer mai curat și să reducă efectele poluării! Cele trei administrații sunt primele care au semnat contractele de finanțare pentru plantarea de mini-păduri, cu fonduri din Planul Național de Redresare și Reziliență. Sunt bucuros că tot mai multe terenuri, inclusiv unele aflate acum în stare de degradare, se transformă în păduri urbane, care pot absorbi cantități mai mari de dioxid de carbon și pot aduce un plus semnificativ în ceea ce privește calitatea aerului din orașe și municipii”, a subliniat ministrul mediului, Mircea Fechet.

În Suceava, proiectul vizează zona Dealul Mănăstirii, unde vor fi împădurite 5,76 hectare de teren. Pentru înființarea pădurii urbane din cartierul Burdujeni, administrația suceveană va primi 2,7 milioane lei.

La Murfatlar, suprafaţa de pădure care va fi înființată este de 8.220 mp, în zona fostei cariere de cretă, iar valoarea proiectului se ridică la aproximativ 367.000 lei.

Și în Buzău, 13,2 hectare vor deveni verzi cu o finanțare de peste 6,2 milioane lei.

„De asemenea, am o mare mulțumire că și instituțiile de învățământ sunt preocupate de îmbunătățirea suprafețelor verzi din campusuri (Universitatea de Științele Vieții “Regele Mihai I” din Timișoara, Colegiul ”Ștefan Odobleja” și Universitatea din Craiova), și sper ca exemplul lor să îi inspire pe mulți”, a adăugat ministrul mediului.

Sursa foto: Facebook / Dominic Fritz

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW