Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Reacții de la vârful Uniunii Europene despre desemnarea lui Kovesi ca șef al Parchetului European/ Věra Jourová: Atât Comisia Europeană, cât și OLAF o vor sprijini cu fermitate

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 25 septembrie 2019 Etichete: , , ,

Anunțul desemnării Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european, ca urmare a acordului dintre Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene, a generat reacții la nivelul conducerii UE. Atât comisarul pentru buget și resurse umane, Günther H. Oettinger, dar și Věra Jourová, comisarul pentru buget și resurse umane, susțin necesitatea înființării Parchetului European care va acorda prioritate va acorda soluționării cazurilor de criminalitate transfrontalieră. 

Potrivit celor doi oficiali, Parchetul European va fi un organism independent și descentralizat al Uniunii Europene, care va avea competența de a cerceta, a urmări penal și a trimite în judecată persoanele învinuite de săvârșirea unor infracțiuni care aduc prejudicii bugetului UE.

În numele Comisiei, Günther H. Oettinger, comisarul pentru buget și resurse umane, a precizat că procurorul european va avea rolul de a asigura că acțiunile desfășurate vor avea drept consecință trimiterea în judecată a celor care săvârșesc infracțiuni care afectează bugetul Uniunii.

„Comisia Europeană depune eforturi deosebite pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu respectarea regulilor și aduce o valoare adăugată la nivelul UE. Acest lucru presupune, de asemenea, combaterea eficientă a fraudelor împotriva bugetului UE. Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost cel care a jucat, până în prezent, acest rol esențial și activitatea sa va continua ca birou de investigații independent, care va pregăti recuperarea de fonduri și adoptarea altor măsuri de protecție. Procurorul european se va asigura că acțiunile desfășurate la nivelul Uniunii vor reprezenta un pas în plus și chiar vor avea drept consecință trimiterea în judecată a celor care săvârșesc infracțiuni ce afectează bugetul Uniunii. Îi doresc noului procuror-șef desemnat mult succes în abordarea provocărilor cu care se va confrunta. Atât Comisia Europeană, cât și OLAF o vor sprijini cu fermitate în îndeplinirea sarcinilor viitoare”, a declarat comisarul Oettinger.

Věra Jourová, comisarul pentru justiție, spune că noua instituție va începe să funcționeze până la sfârșitul anului 2020.

Comisarul Jourová a declarat: „Acest acord este un semnal puternic că UE susține cu fermitate lupta împotriva criminalității financiare și protejarea banilor contribuabililor. Prin structura sa unică, Parchetul European va acorda prioritate soluționării cazurilor de criminalitate transfrontalieră și se va asigura că nicio infracțiune împotriva bugetului UE nu va rămâne nepedepsită. Această instituție reprezintă un răspuns la solicitările cetățenilor europeni și le oferă procurorilor europeni instrumente noi pentru a ancheta și a urmări penal cu tenacitate aceste cazuri la nivelul UE. Salut numirea dnei Kövesi ca primul procuror-șef european. Am convingerea fermă că își va îndeplini misiunea într-un mod remarcabil în fruntea Parchetului European. Grație acordului la care s-a ajuns astăzi, vor putea demara lucrările necesare pentru ca noua instituție să își înceapă activitatea, conform planificării, până la sfârșitul anului 2020. Comisia va rămâne un susținător ferm al eforturilor colective de combatere a fraudei și a corupției în UE”, precizează Věra Jourová.

Regulamentul de funcționare a Parchetului European, în cadrul cooperării consolidate a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În prezent, sunt 22 de state membre participante. Sediul Parchetului European va fi la Luxemburg. Mandatul Laurei Codruța Kovesi va avea o durată de șapte ani. Responsabilitatea ei va fi de a organiza activitatea Parchetului European.

Foto: INQUAM PHOTOS/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW