Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Pacient cu arsuri grave, transportat de urgență în Germania. România nu are condiții pentru tratament

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 24 iunie 2023 Etichete: , , , , ,

Un pacient diagnosticat cu arsuri pe aproximativ 45% din suprafața corporală a fost transportat de urgență în Germania, sâmbătă, 24 iunie, cu ajutorul unei aeronave C-27 J Spartan din cadrul Forțelor Aeriene Române, pentru a beneficia de asistență medicală specializată, informează Departamentul pentru Situații de Urgență(DSU). 

La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, aeronava a decolat din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni cu destinația Lubeck, Germania. Echipa medicală responsabilă de îngrijirea pacientului pe parcursul zborului este formată din specialiști din cadrul Spitalului Clinic de Urgență din București, susține sura citată.

Pacientul prezintă arsuri grave care necesită asistență medicală specializată și tratament de urgență.

România încă nu are posibilitatea să trateze pacienți cu arsuri deosebit de grave

În România există doar 24 de paturi în care se pot trata arsurile medii şi severe, cu mult sub numărul mare de pacienţi cu arsuri grave care trebuie trataţi şi pentru care este vital transferul în termen de 24 sau 48 de ore într-un centru performant, a subliniat sursa citată. Potrivit datelor Main News, în spitalele județene și municipale sunt aproximativ 300 de paturi în care pot fi tratați pacienții cu arsuri de o gravitate medie.

Guvernul a aprobat, în luna aprilie ac, un  protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii, MAI, MAE şi MApN, pe de o parte, şi Ministerul Apărării din Belgia, pe de altă parte, privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles.

Trei centre pentru tratarea  pacienților cu arsuri grave ar urma să fie construite printr-un program cu finanțare de la Banca Mondială, astfel: în Capitală, la Spitalul Grigore Alexandrescu,  la Timișoara și Târgu Mureș.

Proiectele sunt aprobate în acest moment, finanțarea este aprobată. Acestea ar trebui să fie finalizate până la sfârșitul anului 2024.

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății din 2022, 10.000 de pacienți se prezintă anual la camerele de gardă ale spitalelor din România pentru leziuni de arsură, iar circa 4.000 de cazuri necesită internare pentru supraveghere și tratament de specialitate.

Sursă foto: Inquam Photos / Costin Dincă

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW