Friday, December 8, 2023
Jurnalism corect


Vaccinare împotriva HPV şi pentru băieţi. Cum vrea Ministerul Sănătății să se administreze serul

By news.ro , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2023 Etichete: , , , , ,

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat pentru News.ro, că până la finalul anului şi băieţii ar putea fi vaccinaţi cu vaccin HPV şi că va exista un anumit grad de compensare a acestui ser, care va fi stabilit ulterior. Măsura are rolul de a reduce circulaţia virusurilor HPV care pot duce la diferite tipuri de cancere şi implicit a numărului de îmbolnăviri. 

Alexandru Rafila spune însă că înainte de luarea acestei decizii va exista şi o campanie publică de informare. În acelaşi timp ar putea primi vaccin compensat şi fetele şi femeile cu vârsta de la 18 la 45 de ani. În acest moment, o singură doză de vaccin HPV costă în farmacii în jur de 600 de lei. Pentru fetele cu vârsta între 11 şi 18 ani acest vaccin este gratuit şi este administrat de medicii de familie. Achiziţionarea vaccinurilor împotriva HPV se face de către Ministerul Sănătăţii pe baza solicitărilor făcute de părinţi sau de reprezentanţii legali transmise medicilor de familie.

Programul de vaccinare împotriva infecţiei cu papiloma virus a fost reluat acum câţiva ani, după eşecul din 2008 – 2009, când au fost achiziţionate câteva sute de mii de doze de vaccin care au rămas nefolosite, însă de data aceasta a fost reluat după ce a fost o campanie de informare susţinută care a durat câţiva ani, au fost implicate multe societăţi profesionale. 

Diferenţa faţă de 2008 a fost că principalii beneficiari din punct de vedere profesional a campaniei de informare şi de înţelegere exactă a mecanismului de funcţionare a acestui vaccin şi utilităţii lui au fost pe de o parte medicii care vaccinează, mă refer în primul rând la medicii de familie aici, şi populaţia generală.

Cancerul de col uterin este o boală care practic integral este produsă de infecţia cu virusurile papilloma, iar existenţa unui vaccin care previne îmbolnăvirea practic duce şi la eliminarea posibilităţii apariţiei acestui cancer la femei, apare de obicei la femeile de vârstă fertilă.

Cererea de vaccin a crescut foarte rapid, de la câteva sute de doze am ajuns la câteva zeci de mii de doze, de cereri de vaccinare pentru fetele în vârstă de până la 14 ani.

Ulterior, programul a fost extins şi fetele cu vârsta de până la 18 ani au fost admise în acest program gratuit, şi în mod evident adresabilitatea a crescut foarte mult. Într-un interval de timp recent în decurs de două luni s-au vaccinat 11.000 de fete”, a precizat Alexandru Rafila.

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW