Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


În timp ce Trump se profilează, un politician de top din UE face apel la o forță de descurajare nucleară europeană

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 25 ianuarie 2024 Etichete: , ,

Pe fondul îngrijorărilor legate de posibila revenire a lui Donald Trump la Casa Albă, liderul celui mai mare bloc politic al UE, Manfred Weber, îi îndeamnă pe europeni să se pregătească pentru posibilitatea unui conflict fără a se baza pe ajutorul SUA. El pledează pentru dezvoltarea propriilor capacități nucleare ale Europei. Weber, care conduce Partidul Popular European (PPE), de centru-dreapta, avertizează că Trump și președintele rus Vladimir Putin sunt figuri influente care modelează peisajul politic pentru 2024, relatează Politico.

Numirea aparent iminentă a lui Trump ca pretendent republican la alegerile prezidențiale, după victoriile din Iowa și New Hampshire, a speriat Europa, unde este amintit ca un sceptic al NATO, acuzând țările UE că nu-și plătesc contribuția și amenințând că nu va lua apărarea Europei dacă aceasta va fi atacată.

„Vrem NATO, dar trebuie, de asemenea, să fim suficient de puternici pentru a ne putea apăra fără el sau în vremuri cu Trump la putere”, a declarat Weber într-un interviu telefonic cu POLITICO, la întoarcerea dintr-o călătorie cu trenul spre Kiev. „Indiferent de cine este ales în America, Europa trebuie să fie capabilă să se descurce singură în ceea ce privește politica externă și să se poată apăra în mod independent”, a mai spus influentul conservator german.

Acest lucru l-a determinat să se gândească la problema dificilă a apărării nucleare europene. În prezent, NATO depinde în mare măsură de armele nucleare americane, care sunt staționate în șase baze aeriene militare din Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.

„Europa trebuie să construiască disuasiune, trebuie să fim capabili să descurajăm și să ne apărăm”, a spus el. „Știm cu toții că, atunci când se ajunge la limită, opțiunea nucleară este cea cu adevărat decisivă.”

De la invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Putin și-a intensificat retorica nucleară, lansând adesea amenințări atomice voalate la adresa Occidentului. Dintre statele membre ale UE, Franța se evidențiază ca singura națiune cu capacități nucleare semnificative, deținând aproximativ 300 de arme nucleare. Președintele francez Emmanuel Macron a propus în 2020 ideea unei descurajări nucleare europene conduse de Franța, sugerând un „dialog strategic” cu privire la rolul descurajării nucleare a Franței în securitatea colectivă a Europei. Cu toate acestea, Germania nu a dat curs acestei oferte. În 2022, Franța și-a reiterat apelul la discuții cu Berlinul, reafirmând că propunerea rămâne deschisă.

„Mi-ar plăcea să văd dimensiunea europeană a apărării nucleare ca pe un obiectiv pe termen lung”, a declarat liderul PPE, „dar atâta timp cât acest lucru nu este realist, ar trebui să acceptăm oferta lui Macron și să ne gândim acum la modul în care armamentul nuclear al Franței poate fi, de asemenea, integrat în structurile europene”.

Cealaltă națiune europeană care deține capacități nucleare, deși în afara UE, este Regatul Unit, care are mai puțin de 260 de arme nucleare. Weber a sugerat: „Pentru a clarifica opțiunile disponibile, ar putea fi momentul acum, după ani și decenii de Brexit, să ne angajăm într-un dialog constructiv cu omologii noștri britanici”.

„Și ei întâmpină dificultăți în a-și asigura securitatea. Și ei, de asemenea, nu mai au bani pentru cele două portavioane pe care le au. De asemenea, întâmpină dificultăți în a-și menține capacitățile. Și, în acest sens, poate că acum este, de asemenea, corect să înceapă un dialog structurat organizat cu Marea Britanie.”

foto: Twitter

 

Comentarii