Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


OUG pentru majorarea salariilor profesorilor cu 1.000 lei brut, adoptată / Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele s-au încheiat 

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 1 iunie 2023

UPDATE: Actual normativ a intrat în vigoare, fiind publicat în Monitorul Oficial.

ȘTIREA INIȚIALĂ

Guvernul a adoptat joi, 1 iunie, Ordonanța de urgență privind majorarea salariilor cadrelor didactice cu 1.000 lei brut (aproximativ 585 lei net), respectiv cele ale personalului nedidactic cu 400 lei brut (aproximativ 235 lei net).

La finalul ședinței, purtătorul de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, a declarat că, prin adoptarea acestui act normativ, negocierile cu sindicatele au luat sfârșit.

„Negocierile au luat sfârșit. Ministrul muncii va intensifica discuțiile cu reprezentanții sindicatelor pentru noua grilă din legea salarizării, iar ministrul educației va discuta aceștia despre noul contract colectiv de muncă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

De asemenea, reprezentanții executivului și-au luat angajamentul privind adoptarea în perioada următoare a unei noi legi a salarizării, în care veniturile cadrelor didactice să pornească de la nivelul salariului mediu pe economie, situat în prezent la aproape 4.000 lei net. Măsura ar urma să se aplice însă etapizat, pe următorii trei ani.

„Prin actul normativ adoptat astăzi reușim să acoperim cerințele cadrelor didactice. (…) A fost asumat faptul că aceste creșteri salariale, pe noua grilă, să fie etapizate. 40% de la 1 ianuarie 2024, urmând ca celelalte două tranșe să fie egale pe următorii doi ani. Impactul bugetar pe Ordonanța adoptată astăzi este de aproximativ 2,16 miliarde lei. Toate sporurile se vor aplica la baza mărită”, a declarat ministrul educației, Ligia Deca.

DOCUMENT Ordonanța, în forma adoptată de Guvern, poate fi consultată aici

Renunță profesorii la grevă?

Rămâne de văzut dacă prin adoptarea acestor majorări, executivul îi va determina pe profesori să renunțe la greva generală. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, a anunţat, miercuri seară, că ultima ofertă, transmisă în teritoriu în cursul zilei, a fost respinsă de angajaţii din sistem.

„Oferta a ajuns în teritoriu, iar organizaţiile noastre judeţene şi ale municipiului Bucureşti ne-au spus foarte clar că ea se respinge. În acest moment am convocat, în regim de urgenţă, Colegiul liderilor Federaţiei Spiru Haret pentru a stabili foarte clar care este limita minimă pe care o putem negocia de acum înainte. În momentul de faţă greva continuă”, a declarat Nistor.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea 

Comentarii