Sunday, April 14, 2024
Jurnalism corect


Ordonanţa de urgență privind comasarea alegerilor, adoptată de Guvern

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 8 martie 2024 Etichete: , , ,

Guvernul condus de Marcel Ciolacu a adoptat vineri, 8 martie, o Ordonanță de Urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, care sunt programate să aibă loc pe 9 iunie. Ședința de Guvern a început la ora 17:00 și a durat mai puțin de 20 de minute, având un singur punct pe ordinea de zi, și anume OUG pentru comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, deoarece în ziua precedentă nu au fost obținute toate avizele necesare.

Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern permite aleșilor locali să treacă la alt partid fără a-și pierde mandatul.

„Norma derogatorie de la prevederile art. 160 alin. (1) lit. h) din Codul administrativ va permite unui primar în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul de primar pe care îl exercită. Totodată, norma derogatorie de la prevederile art. 193 alin. (2) din același act normativ va permite și unui președinte de consiliu județean în funcție să candideze din partea unui partid politic, altul decât cel pe lista căruia a candidat, fără să îi înceteze mandatul pe care îl exercită”, se arată în proiectul de OUG elaborat de Ministerul de Interne.

De asemenea, conform noului act normativ, în cadrul alegerilor din 9 iunie, o persoană poate să fie candidată simultan pentru Parlamentul European și pentru funcția de primar sau președinte al Consiliului județean.

 • 9 iunie – europarlamentare și locale
 • 15 și 29 septembrie – prezidențiale
 • 8 decembrie – parlamentare

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW