Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Guvernul aprobă vineri OUG privind comasarea alegerilor

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 martie 2024

Guvernul urmează să aprobe vineri, 8 martie, proiectul de Ordonanță de urgență privind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pe data de 9 iunie. 

Acesta este ultima zi în care executivul poate adopta legal acest proiect de act normativ, în condițiile în care legea prevede că data de desfășurării alegerilor se stabilește cu cel puțin 90 zile înainte. Joi, atunci când a avut loc ultima ședință de Guvern, proiectul de OUG nu primise încă toate avizele, astfel că nu a putut fi adoptat.

„A fost în analiză. Mai sunt necesare câteva avize pe traseul legislativ firesc pentru orice ordonanţă. Ele sunt luate în discuţie. Cred că preşedintele Autorităţii Electorale Permanente chiar e şi la ora aceasta în Guvern pentru a grăbi avizarea acestui proiect, pentru a fi aprobat de către Guvern cu toate avizele necesare şi pentru a putea fi aplicat”, a declarat Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Prin urmare, membrii guvernului se vor întâlni din nou vineri într-o ședință fulger, cu un singur punct pe ordinea de zi, pentru a aproba comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale pentru data de 9 iunie.

Expunere de motive: „Poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne”

Proiectul de Ordonanță a fost publicat în transparență decizională de către Ministerul Afacerilor Interne, pe data de 29 februarie.

„Desfăşurarea la aceeaşi data a celor două tipuri de scrutin are numeroase beneficii şi poate motiva cetăţeni să se prezinte la urne asigurând o reprezentativitate mai mari a membrilor din România în Parlamentul European, consolidând poziţia României în Uniunea Europeană, prin transmiterea unui semnal clar că îşi doreşte să urmeze poziţia pro-UE şi proiectele pentru dezvoltarea Uniunii pentru toate unităţile administrativ-teritoriale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

CITEȘTE ȘI: Start în lupta pentru putere. Analiza negocierilor dintre PSD și PNL privind comasarea alegerilor

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW