Monday, July 22, 2024
Jurnalism corect


Orban: Eu sunt candidatul PNL pentru funcția de premier/ Foarte multe decizii ale CCR au fost în favoarea PSD

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 24 februarie 2020 Etichete: , ,

Premierul interimar, Ludovic Orban, a declarat luni seară că el va fi în continuare candidatul susținut de PNL pentru funcția de premier și că acest lucru se va schimba doar în urma unei noi decizii a Consiliului Național al formațiunii.

”Am încredere în președintele României, are discernământ, capacitate de analiză, astfel încât să ia decizia cea mai bună pentru România. Candidatul la funcția de premier este desemnat de Consiliul Național, care l-a desemnat pe președintele partidului, așa cum e firesc. Eu sunt candidatul PNL la funcția de premier, iar această decizie nu poate fi schimbată decât printr-o altă decizie a Consiliului Național al PNL”, a declarat Ludovic Orban, luni seară, la Digi24.

Orban: În ultimii trei ani, foarte multe decizii ale CCR au fost în favoarea PSD

Liderul PNL susține că cele mai multe decizii luate de CCR în ultimii trei ani au fost în favoarea PSD și că magistrații Curții nu vor putea să identifice premierii care vor să guverneze sau nu.

”Eu cred că CCR trebuie să judece în funcție de textele constituționale. Hai să fim cinstiți, dacă ne uităm la ultimii trei ani de zile, o să vedem că foarte multe decizii ale CCR au fost în favoarea PSD. A ajuns CCR să dea ordin președintelui, să îi spună ce să facă. Președintele a trebuit să o demită pe Laura Codruța Kovesi. CCR nu judecă pe baza unor declarații politice. Ce o să facă CCR acum? O să îi pună la detectorul de minciuni pe toți premierii desemnați, să vadă dacă vor să guverneze sau nu?”, a mai explicat premierul.

Liberalul a mai explicat că, dacă va fi desemnat, va încerca să formeze o nouă majoritate parlamentară.

”Cine nu vrea să deruleze procedura de învestire? Noi sau cei care nu au fost prezenți astăzi? Am ajuns la o situație în care e rescrisă Constituția. CCR a dat decizii prin care a luat din deciziile președintelui. Să afectezi competențele constituționale ale președintelui României mi se pare un demers contrar Constituției”.

CCR: Desemnarea lui Ludovic Orban în funcția de premier este neconstituțională

Curtea Constituțională a României a admis, luni, sesizarea semnalată de președintele Camerei Deputaților și președintele Senatului privind un posibil conflict juridic între președintele României și Parlament privind desemnarea pentru a doua oară a lui Ludovic Orban ca premier.

CCR a admis cu majoritate de voturi (7-2) sesizarea făcută de președinții Parlamentului și a constatat că există un conflict juridic între președintele țării, Klaus Iohannis, și legislativ. Aceasta a fost depusă la CCR pe 10 februarie 2020.

„A admis cererile formulate de președintele Camerei Deputaților și de președintele Senatului și a constatat existența unui conflict juridic de natură constituţională între Președintele României și Parlamentul României, în legătură cu desemnarea de către Președintele României a candidatului Ludovic Orban la funcția de prim-ministru, prin Decretul nr. 82/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.88 din 6 februarie 2020”, este decizia CCR.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

„Curtea a constatat, în esență, în acord cu Decizia CCR nr.80/2014, că desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorități parlamentare în vederea formării unui nou Guvern”, arată Curtea.

Decizia Curții îi impune președintelui Klaus Iohannis să nominalizeze un prim-ministru care să poată să strângă  o majoritate guvernamentală în Parlament.

„În realizarea atribuției prevăzute de art.103 alin.(1) din Constituție, Președintele României va proceda la o nouă desemnare a candidatului pentru funcția de prim-ministru”, se mai arată în decizia CCR.

Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *